Kremlinul regretă decizia Berlinului de a suspenda procesul de autorizare a gazoductului Nord Stream 2. Ucraina: Un pas corect din punct de vedere moral, politic şi practic

Nord Stream 2
Nord Stream 2
22 februarie 2022, 13:28

Scholz a spus, în presa germană, că guvernul său ia această măsură ca răspuns la acțiunile Moscovei în Ucraina.

Conducta care aduce gaze naturale din Rusia în Germania a fost mult timp criticată de Statele Unite și unele țări europene care susțin că aceasta crește dependența Europei de aprovizionarea cu energie rusă.

Scholz a spus că guvernul a decis să „reevalueze” certificarea conductei, care nu a început încă să funcționeze, în lumina celor mai recente evoluții.

Potrivit cancelarului Olaf Scholz, „situația s-a schimbat fundamental”, iar Germania va căuta să își asigure aprovizionarea cu energie într-un alt mod.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat marţi că livrările de gaze nu vor fi suspendate, în pofida tensiunilor în creştere cu Occidentul legate de Ucraina, relatează dpa.

‘Rusia intenţionează să continue aprovizionarea neîntreruptă cu această materie primă, inclusiv cu gaz natural lichefiat, a pieţelor mondiale‘, a declarat Putin la un forum al ţărilor exportatoare de gaze naturale, potrivit Kremlinului.

Există temeri că decizia Rusiei de a trimite trupe în Donbas, în estul Ucrainei, ar putea afecta aprovizionarea cu energie, dar Moscova subliniază că gazele au fost pompate fără întrerupere către Occident chiar şi în perioada Războiului Rece.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, a declarat marți că Kremlinul regretă decizia Berlinului de a suspenda autorizarea gazoductului Nord Stream 2, proiectat să dubleze cantitatea de gaz ce poate fi livrată Germaniei de către Rusia în mod direct, pe sub Marea Baltică. Peskov a afirmat de asemenea că Kremlinul speră că decizia este una cu caracter temporar.

Ministrul qatarian al energiei, Saad al Kaabi, a declarat marţi că este practic ‘imposibil’ de înlocuit într-un timp foarte scurt volumul de gaze furnizat de Rusia Europei în cazul unor sancţiuni din cauza conflictului legat de Ucraina, dacă Moscova va decide să-şi reducă livrările.

‘Cred că, fundamental, când vorbim despre problema Ucrainei şi eventualele repercusiuni (…) în ceea ce priveşte înlocuirea gazelor ruseşti livrate în Europa, care însumează circa 40% (din totalul importurilor), nicio ţară nu poate înlocui acest volum şi nici nu are o astfel de capacitate’, a reiterat ministrul qatarian la finalul celui de-al VI-lea Summit al Forumului Forumului statelor exportatoare de gaze (FPEG) de la Doha.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite