Kristalina Georgieva (FMI): Nu putem exclude o posibilă recesiune globală anul viitor

Kristalina Georgieva
Kristalina Georgieva
7 iulie 2022, 12:26

În următoarele săptămâni, FMI ar putea înrăutăţi estimarea privind creşterea de 3,6% a economiei mondiale în 2022, pentru a treia oară în acest an, iar economiştii Fondului încă lucrează la finalizarea cifrelor, a declarat pentru Reuters Kristalina Georgieva.

La finalul acestei luni, FMI ar urma să publice o actualizare a previziunilor pentru 2022 şi 2023, după ce în aprilie a înrăutăţit estimarea privind creşterea economiei mondiale cu aproape un punct procentual. În 2021, PIB-ul global a înregistrat un avans de 6,1%.

„Perspectivele de la ultima noastră actualizare din aprilie s-au înrăutăţit semnificativ”, în urma extinderii inflaţiei, a majorărilor mai substanţiale de dobânzi, a încetinirii creşterii economiei Chinei şi a escaladării sancţiunilor legate de invadarea Ucrainei de către Rusia, a apreciat şeful FMI.

Oficialul a adăugat: „Suntem în ape extrem de agitate”.

Întrebată dacă ar putea exclude o recesiune globală, Georgieva a răspuns: „Riscul a crescut, astfel încât nu o pot exclude”.

Recentele date arată că unele mari economii, inclusiv China şi Rusia, s-au contractat în trimestrul doi, a explicat şeful FMI, adăugând că riscurile ar putea fi chiar mai ridicate în 2023.

„Va fi un an 2022 dificil, dar unul chiar mai dur în 2023. Riscul recesiunii a crescut în 2023”, a avertizat directorul general al Fondului Monetar Internaţional.

Oficialul a apreciat că înăsprirea condiţiilor financiare, care durează mai mult timp decât se estima, complică perspectivele economiei globale şi de aceea este esenţială ţinerea sub control a creşterii preţurilor.

O creştere economică mai lentă ar putea fi „preţul necesar de plătit”, ţinând cont de necesitatea urgentă şi presantă de a reface stabilitatea preţurilor, a declarat Georgieva.

 

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

China crește exporturile. Economia din întreaga lume se zdruncină

FMI vrea taxa pe carbon. Costurile unei gospodării, uriașe

Analiza. Europa vs Statele Unite. Care economie este mai performantă