La Densuş, lângă Haţeg, este cea mai veche biserică de rit bizantin din România
06 Iunie 2021, 21:20 | Știrile TVR

Cea mai veche biserică de rit bizantin din România este în comuna Densuş, lângă Haţeg. A fost ridicată pe un vârf de deal şi atrage atenţia oricui trece prin zonă. Arhitectura este cu totul deosebită şi l-a făcut pe Nicolae Iorga să spună că este fără pereche în toată românimea.

O biserică albicioasă, tăiată parcă din blocuri de calcar, stă singură în vârful unui deal pe drumul care leagă Haţegul de Caraş Severin. Este cunoascută ca biserica din Densuș şi este acolo cam de pe vremea romanilor, care se pare că şi-au dorit un templu. Fundaţia, pereţii, turla, chiar şi închiderea turlei sunt din blocuri masive de calcar, aduse din fostul oraș roman Ulpia Traiana Sarmizegetusa, de la 10 km distanță. Şi a devenit una dintre cele mai vechi biserici creștine din țara noastră.

Pe la mijlocul secolului 19, zidurile au început să se degradeze, iar localnicii au vrut chiar să o demoleze. Austro-ungarii au declarat-o însă în 1870 monument istoric. Turiștii și credincioșii, specialişti sau simpli vizitatori, sunt fascinaţi de această construcţie.

Biserica din Densuș păstrează picturi care au fost realizate în 1443, dar şi pietre romane care fac legătura cu Sarmizegetusa.