La finalul primei săptămâni de școală din noul an, 312 unități de învățământ din România sunt în scenariul roșu. Datele Ministerului Educației

18 septembrie 2020, 15:26

În orașul Siret din Suceava, incidența cazurilor de infectare cu noul coronavirus a trecut de 8 la mia de locuitori.

În ultimele două săptămâni, 80 de persoane au fost confirmate cu SARS-CoV-2, dintre care 8 de ieri până astăzi. Autoritățile din Comitetul județean pentru situații de urgență au decis să aplice scenariul roșu în localitate. Astfel, toate unitățile de învățământ s-au închis, iar cei 2.000 de copii vor studia online în următoarele două săptămâni.

Incidența infectărilor a crescut semnificativ după ce la Spitalul de psihiatrie din oraș au fost depistate 38 de cazuri de îmbolnăvire.

Slujbele religioase se țin doar în aer liber, iar în industria HORECA doar terasele rămân deschise.

Scenariul roșu i-a surprins pe locuitori. La Siret, atmosfera este identică cu cea din perioada stării de urgență. Oamenii evită locurile aglomerate și poartă măști chiar și pe stradă.

În cazul în care numărul de îmbolnăviri ar crește, orașul Siret ar putea intra în carantină, la fel ca în perioada stării de urgență.

Și în Caraș Severin situația s-a schimbat. Anul școlar a început cu scenariul verde în toate unitățile de învățământ. Acum însă, au apărut două cazuri de COVID-19 la Colegiul Naţional „Traian Lalescu” din Reşiţa şi un caz la Liceul „Hercules” din Băile Herculane. Autoritățile nu au închis liceele, ci au decis să aplice scenariul roșu doar în clasele din care provin elevii confirmați cu noul coronavirus.

Sindicaliștii din învățământ le cer autorităților să asigure în școli dotările necesare pentru predarea online.

Ei atrag atenția că, pe măsură ce apar tot mai multe cazuri de infectare iar unitățile se închid, sistemul de învățământ riscă să se blocheze.

În toată țara, încă 12 unități de învățământ au trecut în scenariul roșu de ieri până astăzi, arată datele Ministerului Educației.

Un număr de 312 unităţi de învăţământ desfăşoară de astăzi cursuri conform scenariului al treilea, online, de acasă. Peste 4.300 de unităţi şcolare se află în scenariul 2 şi aproape 13.000 în scenariul 1, cu participare zilnică, faţă în faţă, a informat instituția.

„Astăzi, 18 septembrie, în conformitate cu datele transmise de inspectoratele şcolare judeţene (inclusiv al municipiului Bucureşti), se înregistrează următoarea situaţie: 12.953 de unităţi de învăţământ în scenariul 1 (S1): participarea zilnică (faţă în faţă) a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie sanitară; 4.391 de unităţi de învăţământ în scenariul 2 (S2). Acesta presupune participarea zilnică (faţă în faţă) a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, respectiv revenirea parţială (prin rotaţie de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu şi liceu, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie; 312 unităţi de învăţământ în scenariul 3 (S3): participarea tuturor preşcolarilor şi elevilor la activităţi/lecţii online”, a precizat MEC.

Consiliile de administraţie de la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ adoptă propunerile de scenarii şi, implicit, schimbarea acestora, în funcţie de mai multe criterii: analiza situaţiei epidemiologice efectuate de către direcţiile de sănătate publică şi de Institutul Naţional de Sănătate Publică, după infrastructura şi resursele existente în fiecare unitate de învăţământ.

Criteriul epidemiologic în baza căruia unităţile/instituţiile de învăţământ stabilesc unul dintre cele trei scenarii de funcţionare este rata incidenţei cumulate: numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori.

„Hotărârile privind scenariul de funcţionare pe parcursul anului şcolar se actualizează săptămânal sau ori de câte ori este nevoie”, subliniază reprezentanții Ministerului Educației.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite