LA MULȚI ANI! | Ziua Românilor de Pretutindeni, sărbătoarea care intenționează să-i unească pe cei peste 4 milioane de români care trăiesc în străinătate. Președintele Iohannis: Avem nevoie de competența tuturor românilor pentru a clădi o ţară prosperă
30 Mai 2021, 08:41 (actualizat 30 Mai 2021, 11:40)
(actualizat 30 Mai 2021, 11:40) | Știrile TVR

Ziua Românilor de Pretutindeni este sărbătorită în ultima duminică a lunii mai, începând cu anul 2015, anul acesta fiind marcată la 30 mai.

ACTUALIZARE, ORA 11.00: Preşedintele Klaus Iohannis afirmă, duminică, într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni, că este nevoie de talentul şi competenţa tuturor românilor pentru clădirea unei ţări prospere, în care cei plecaţi peste graniţe să revină "cu bucurie".


"Sărbătorim în ultima duminică a lunii mai Ziua Românilor de Pretutindeni, o zi specială, dedicată diasporei. Vă purtăm în gând pe toţi cei care sunteţi departe de casă şi de cei dragi şi ştim cât de dificil v-a fost în acest ultim an de grea încercare, în care, din cauza pandemiei, au fost necesare măsuri speciale de protecţie. Vă mulţumesc tuturor pentru responsabilitatea de care aţi dat dovadă şi solidaritatea pe care aţi manifestat-o faţă de cei rămaşi în ţară", spune preşedintele.

El aminteşte de momentele dificile prin care au trecut, în perioada pandemiei, românii de peste hotare şi rudele lor de acasă.

"În timpul gravei perioade pandemice, mulţi români din străinătate s-au întors, nu numai cu gândul, în ţara natală, unii revenind temporar sau chiar definitiv acasă. Multe alte familii au fost însă despărţite din cauza contextului epidemiologic, dar vaccinarea împotriva COVID-19 ne oferă acum posibilitatea să punem capăt pandemiei şi să ne reluăm toate activităţile în siguranţă, să putem călători din nou pentru a ne reuni cu cei dragi", susţine şeful statului.

Preşedintele le transmite celor plecaţi din ţară că, beneficiind de fonduri europene, România se va dezvolta prin "talentul şi competenţa tuturor românilor".

"Depăşirea crizei sanitare ne va permite să ne concentrăm toate eforturile asupra unui obiectiv de o însemnătate fundamentală: construirea României post-pandemice. Beneficiind de fondurile europene care vor facilita investiţii masive în toate domeniile, ţara noastră va intra într-un amplu proces de dezvoltare şi reforme. Avem nevoie de talentul şi competenţa tuturor românilor pentru a clădi împreună o ţară prosperă, care oferă oportunităţi şi şanse reale tuturor, o ţară în care concetăţenii noştri plecaţi peste graniţe să revină cu bucurie", afirmă Klaus Iohannis.

 

Anterior, până în anul 2014, Ziua Românilor de Pretutindeni a fost marcată la data de 30 noiembrie, concomitent cu sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, potrivit Legii nr. 299 din 13 noiembrie 2007, privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, publicată în Monitorul Oficial din 21 noiembrie 2007. Articolul 10 din Legea 299/2007 a fost modificat prin Legea 101/2015, astfel modificându-se data la care se sărbătoreşte această zi.


Iniţiatorul acestei modificări legislative este deputatul PNL de Diaspora, Aurelian Mihai, care, argumenta la 23 aprilie 2015, potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES: "În luna mai a anului 2014 am prezentat colegilor parlamentari iniţiativa de modificare a Legii nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, proiect susţinut de încă 42 de colegi deputaţi şi senatori, care, iată, în urma votului dat ieri, 22 aprilie 2015, în Camera Deputaţilor, a fost votat de către 299 din deputaţii prezenţi. Modificarea adusă de această iniţiativă legislativă prevede ca Ziua Românilor de Pretutindeni să fie sărbătorită în fiecare ultimă duminică a lunii mai". Potrivit expunerilor de motive din lege, se precizează că această modificare a fost adusă ca urmare a solicitărilor comunităţilor de români din afara graniţelor naţionale. Totodată, deputatul Aurelian Mihai a explicat opţiunea pentru alegerea acestei noi date, prin faptul că în luna mai sunt marcate numeroase sărbători ale familiei, precum Ziua Mamei (prima duminică din mai), Ziua Tatălui (a doua duminică din mai), dar şi Ziua Europei sau Ziua Independenţei de Stat, ambele celebrate la 9 mai. Astfel, luna mai este o perioadă propice activităţilor culturale specifice acestei zile.

Ziua Românilor de Pretutindeni a fost instituită prin Legea nr. 299 din 13 noiembrie 2007, privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, care reglementează drepturile persoanelor ce îşi asumă în mod liber identitatea culturală română - persoanele de origine română şi cele aparţinând filonului lingvistic şi cultural românesc, din afara graniţelor României, având ca scop menţinerea, promovarea şi afirmarea identităţii lor culturale, etnice, lingvistice şi religioase. În perioada 2007-2014, Ziua Românilor de Pretutindeni a fost marcată în fiecare an, la data de 30 noiembrie, Sărbătoarea Sfântului Andrei, Apostolul românilor, de către Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP), prin manifestări organizate în zone în care trăiesc mulţi români.

În anul 2016, Institutul Cultural Român, Institutul 'Eudoxiu Hurmuzachi' şi Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe au organizat un program comun pentru a marca Ziua Românilor de Pretutindeni. Evenimentele s-au desfăşurat în zilele de 28 şi 29 mai 2016 şi au reunit, la Bucureşti, reprezentanţi ai comunităţilor româneşti din vecinătatea României şi din Balcani (meşteri, interpreţi şi instrumentişti populari) şi figuri remarcabile ale diasporei române, care promovează imaginea României în lume. De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis i-a primit, la Palatul Cotroceni, pe reprezentanţii românilor din străinatate veniţi la Bucureşti, cu ocazia Conferinţei "Excelenţă românească peste hotare".

În anul 2017, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a dedicat această zi educaţiei, pentru a pune în lumină contribuţia voluntarilor implicaţi în programele de predare în limba română, precum şi importanţa limbii materne ca element identitar pentru generaţiile tinere din afara graniţelor. În acest sens, au fost derulate proiecte precum: seminarul "Limba română mai aproape de casă", maratonul media de cunoaştere de către opinia publică a iniţiativelor din domeniul educaţiei sau programul intitulat "Limba română - Educaţie şi Comunicare", prin care cadrele didactice, pentru început din Spania, Italia şi Marea Britanie, sunt sprijinite cu suporturi de curs şi sesiuni de pregătire.

Totodată, printre manifestările organizate în anul 2017 cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni, se înscriu şi cele ale Institutului "Eudoxiu Hurmuzachi", care a organizat manifestări la Drobeta Turnu Severin, Cernăuţi (Ucraina), Salamanca (Spania) şi Tel Aviv (Israel), în perioada 23 mai-4 iunie.

Pentru marcarea acestei zile în 2018, Institutul Cultural Român, împreună cu Asociaţia Cadrelor Didactice de Etnie Română din Ucraina, a organizat la Cernăuţi, două evenimente dedicate românilor din regiunea Cernăuţi, fiind vorba de conferinţa ''De la iubire la dragostea creştină', susţinută de Dan Puric la Palatul Academic din Cernăuţi, la 31 mai 2018, şi de un concert de muzică susţinut de tineri muzicieni din ansamblul basarabean Moldo Crescendo, la 1 iunie 2018.

 

 

 

 

sursa agerpres