Lansare reușită a rachetei SLS către Lună, după trei amânări. Cu câteva ore înainte de a porni spre spațiu, a apărut o scurgere de combustibil

16 noiembrie 2022, 09:02

Racheta Artemis, înaltă de 100 de metri, cea mai mare din istoria NASA, a intrat pe orbita Pământului la 10 minute de la plecarea de la sol, iar după câteva ore a pornit și motorul care va propulsa spre Lună capsula Orion.

Călătoria spre satelitul natural al Terrei este de aproximativ 5 zile.

Bill Nelson, administrator NASA: Este un zbor test. A fost nevoie de mult timp pentru a ajunge aici. Ultima dată când am fost pe Lună (a fost cu) Apollo 17. Şi mai avem un drum lung de parcurs. Iar acesta este doar zborul test„.

Orion va orbita în jurul Lunii la o distanță de 130 de kilometri de suprafață și va analiza solul lunar. În ziua a 16-a a misiunii, Orion se va îndepărta de Lună și va reveni pe Terra, unde are programată o amerizare în Oceanul Pacific.

Mike Sarafin, managerul misiunii Artemis:Vom învăţa tot mai mult pe parcurs. Avem o misiune de patru săptămâni în faţă. Abia am reuşit să descoperim suprafaţa programului Artemis şi să colectăm date. Am învăţat câteva lucruri pe parcurs„.

Capsula Orion este destinată viitoarelor misiuni cu echipaj uman spre Lună sau Marte.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite