Larva care mănâncă plastic, descoperire importantă în lupta cu poluarea

15 iunie 2022, 19:29

Ceea ce pare o simplă bucată de polistirent, un rest care poate fi aruncat la gunoi, pentru un vierme este o gustare delicioasă. Mai exact, pentru larva unui gândac din Australia. O larvă care poate deveni un actor important în campania mondială de reciclare a plasticului.

Christian Rinke, om de ştiinţă: Are părţi ale gurii foarte bune. Mai exact, toacă polistirenul, îl mănâncă şi practic alimentează bacteria din intestine. Ceea ce am demonstrat este că bacteria are enzime care pot distruge polistirenul.

Originară din America Centrală şi de Sud, larva atinge o lungime de aproape cinci centimetri. Oamenii de ştiinţă Australieni au identificat trei grupuri de larve care au trei obiceiuri alimentare diferite. Unul dintre aceste grupuri s-a alimentat doar cu polistiren şi nu numai că a supravieţuit, dar larvele au luat în greutate.

Rinke: Următorul pas pe care ni l-am propus să îl facem, aşa cum am mai spus, este să luăm enzimele şi să le producem în laborator în cantităţi mari şi să le identificăm corect. Vrem să ştim exact ce face fiecare enzimă şi dacă ele acţionează împreună.

Obiectivul pe termen lung al echipei de cercetători este de a modifica enzimele pentru a acţiona asupra deşeurilor de plastic din instalaţiile de reciclare, după ce resturile de plastic au fost tocate mecanic. Studiul sugerează că Fermele uriaşe de astfel de larve pot deveni instalaţii de reciclare a plasticului şi pot contribui la ecologizare.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite