Legal/Ilegal: Liliana Năstase, în dialog cu avocata Giulia Crișan, de la Asociația ANAIS, despre violența domestică și monitorizarea electronică a agresorilor

Liliana Năstase în dialog cu Giulia Crișan
Liliana Năstase în dialog cu Giulia Crișan
22 septembrie 2022, 12:48

Din 1 octombrie, va începe Programul Pilot privind montarea brăţărilor electronice atât la agresor, cât şi la victimele violenţei domestice. O speranţă pentru victimele de cele mai multe ori tăcute ale violenţei domestice.

În fiecare minut, o femeie este victima violenţei domestice. Din neputinţă, de frică sau de ruşine, multe victime suportă ani de zile în tăcere agresiunile. Doar un breking news că o victimă a fost ucisă scoate la iveală calvarul trăit lângă agresor.

Există situaţii când victimele au curajul şi obţin ordin de protecţie. Uneori, nefolositor: agresorul se întoarce în scurt timp şi mai nervos cu tot cu hârtia ordinului în buzunar. Deseori, întoarcerea agresorului este fatală.

De altfel, peste 40% dintre ordinele de protecţie au fost încălcate în ultimii doi ani. Procentul din statistici este mult mai mare, atrag atenţia specialiştii.

Avocata Giulia Crişan, consultantă a Asociaţiei ANAIS, îndeamnă victimele agresiunilor domestice să nu mai tacă şi mai ales să nu privească cu ruşine purtarea brăţărilor electronice, ele sunt doar un instrument care le-ar putea salva viaţa, căci, „viaţa trăită în frică nu e viaţă”.

Poveștile femeilor care și-au înfruntat agresorii arată greutățile prin care trec victimele pentru a primi un ordin de protecție și, câteodată, lipsa de cooperare a autorităților, dar și cum un ordin de protecție le poate schimba definitiv viața.

Tabloul acestui gen de agresiune a luat amploare în ultimii doi ani. Doar în primele trei luni ale acestui an, 12 femei au murit în urma violenţei domestice. În aceeaşi perioadă, au fost emise aproape 7.000 ordine de protecţie. 69 de femei au decedat anul trecut, tot ca urmare a abuzurilor partenerilor de viaţă.

 

Urmăriți și celelalte ediții ale emisiunii „Legal/Ilegal”:

Legal/Ilegal: Liliana Năstase, în dialog cu preotul Valentin Fotescu, despre violențele din România

Legal/Ilegal, cu Liliana Năstase | Drama mamelor minore din România: O fetiţă de 12 ani gravidă credea că are o păpuşă în burtică

Legal/Ilegal: Liliana Năstase, în dialog cu Larisa Butnariu, tânără care a trecut prin șapte rețele de traficanți: „Nu sunt victimă, sunt supraviețuitoare!”

Legal/Ilegal, cu Liliana Năstase: Drumul de la victimă la infractor

Legal/Ilegal, cu Liliana Năstase, ediția a doua: Incursiune în viața unui fost consumator de droguri

Legal/Ilegal, o emisiune săptămânală pe știriletvr.ro. Primul invitat: comisarul Dan Antonescu

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă