Legea avertizorilor de integritate | ONG-uri: Modul de reglementare a raportării anonime descurajează investigarea sesizărilor

Legea avertizorilor de integritate
Legea avertizorilor de integritate
13 decembrie 2022, 14:45

„Azi, Parlamentul a adoptat Legea privind protecţia avertizorilor în interes public, care transpune Directiva europeană în materie şi înlocuieşte vechea reglementare. Prin amendamentele depuse şi votate de coaliţia majoritară PSD-PNL, aceste partide au arătat, încă o dată, că nu îşi doresc o funcţionare reală a mecanismului avertizării de integritate, ca instrument de prevenire şi combatere a corupţiei, abuzurilor şi încălcărilor legii. Astfel, raportarea anonimă este reglementată într-o modalitate care descurajează investigarea sesizărilor şi, în practică, va duce la clasarea mult mai rapidă a acestora”, potrivit unui comunicat al ActiveWatch transmis, marţi, Agerpres.

ActiveWatch atrage atenţia că, deşi reprezentanţii Comisiei Europene au cerut în mod expres ca raportările anonime să fie examinate şi soluţionate dacă există informaţii suficiente referitoare la încălcări ale legii, printr-un amendament al coaliţiei PSD-PNL raportările anonime vor fi examinate şi soluţionate doar dacă există indicii temeinice referitoare la încălcări ale legii. Conform Directivei, avertizorul prezintă informaţii, nu indicii, se arată în comunicat.

Reprezentanţii ActiveWatch au amintit că acest proiect de lege a iscat „puternice controverse publice”, a pus sub semnul întrebării „dorinţa reală a partidelor din arcul guvernamental de a combate corupţia” şi a condus la reacţii instituţionale la adresa României din partea Comisiei Europene şi a procurorului european.

„Forma adoptată astăzi aduce modificări faţă de forma adoptată în luna iunie, care a făcut obiectul cererii de reexaminare, dar standardele pentru care a optat legiuitorul sunt unele minime şi chiar în ignorarea cerinţelor Comisiei Europene (în ceea ce priveşte raportarea anonimă), în condiţiile în care această lege reprezintă un jalon în PNNR. Societatea civilă, inclusiv avertizorii de integritate, au cerut constant, pe parcursul procesului de adoptare, garanţii şi măsuri de protecţie mai puternice, dar aceste cerinţe au fost ignorate”, mai arată comunicatul.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite