Legea federală, prioritară față de cea a statului Texas. Companiile aeriene American şi Southwest impun angajaţilor lor să se vaccineze

Drapelul statului Texas
Drapelul statului Texas
13 octombrie 2021, 10:15

Guvernatorul republican al statului Texas, Greg Abbott, a anunţat luni că interzice tuturor entităţilor din statul său, inclusiv companiilor private, să impună vaccinarea angajaţilor sau consumatorilor lor.

Însă „legea federală prevalează asupra legii statelor” federate, a amintit marţi purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

După ce a refuzat mult timp să ia decizii constrângătoare, preşedintele american a declarat în urmă cu o lună că vaccinarea împotriva COVID-19 va deveni obligatorie pentru cei circa 100 de milioane de lucrători, funcţionari, salariaţi ai subcontractorilor guvernului federal şi companiilor cu peste 100 de angajaţi.

Deocamdată nu au fost fixate regulile pentru toate aceste categorii, însă, în calitate de subcontractori ai guvernului federal, companiile aeriene trebuie să impună vaccinarea angajaţilor lor începând cu 8 decembrie.

Cu sediul în Texas, companiile American Airlines şi Southwest Airlines au anunţat marţi că ele vor respecta mai degrabă legea federală.

„Suntem pe cale să examinăm ordinul emis de guvernatorul Abbott, însă noi considerăm că mandatul federal în ceea ce priveşte vaccinurile prevalează asupra tuturor legilor statelor federate şi acest lucru este valabil şi pentru American”, a declarat un purtător de cuvânt al acestei companii.

La rândul său, Southwest subliniază că pentru a respecta regulile care se aplică subcontractorilor guvernului, ea trebuie „să se conformeze ordinului prezidenţial”. „Vom continua să supraveghem îndeaproape toate instrucţiunile date şi îi vom ţine pe angajaţii noştri la curent cu orice potenţială schimbare a politicilor existente”, a subliniat compania.

În schimb, administraţia Biden încă nu a publicat regulile ce vor stabili punerea în aplicare a acestei obligativităţi în alte companii private vizate.

„Nu există un precedent istoric pentru (această obligativitate a vaccinării în companii) şi vrem să o facem bine”, a justificat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, întrebată cu privire la această amânare a punerii în aplicare.

Jen Psaki a apreciat, de asemenea, că decizia guvernatorului statului Texas este înainte de toate „una politică”. „Atunci când faceţi o alegere contrară informaţiilor şi datelor de sănătate publică existente, care nu este bazată pe interesele persoanelor al căror guvernator sunteţi, înseamnă că aceasta este probabil în propriul vostru interes politic”, a criticat ea.

Anunţarea vaccinării obligatorii a suscitat proteste din partea republicanilor, care văd în aceasta o încălcare a libertăţii individuale.

Greg Abbott, cunoscut pentru că s-a opus în mod vehement obligativităţii purtării măştii sanitare, a fost testat pozitiv cu noul tip de coronavirus în luna august, după ce a asistat la un eveniment public într-o sală. Guvernatorul este vaccinat cu schema completă. Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite