Legile Justiției, traduse și transmise ambasadelor. Iordache: Era necesar pentru o corectă informare a partenerilor externi

Comisia Iordache
Comisia Iordache
28 decembrie 2017, 15:12

ACTUALIZARE 19.30 Ambasada Franţei în România „urmăreşte cu atenţie ansamblul evoluţiilor legate de reforma Justiţiei, inclusiv discuţiile din cadrul societăţii româneşti şi dispune de propriile servicii de traducere în acest scop”, se arată într-un răspuns al misiunii diplomatice transmis la solicitarea

Preşedintele Comisiei parlamentare speciale pentru legile Justiţiei, Florin Iordache, a transmis joi ministrului Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, proiectele de acte normative prin care au fost modificate Legile 303/2004, 304/2004 şi 317/2004 pentru a fi prezentate ambasadorilor.

”Datorită faptului că din partea anumitor ambasade s-a primit un punct de vedere care viza că a fost amputată independenţa Justiţiei, că a fost diminuată lupta împotriva corupţiei, am considerat necesar pentru o corectă informare a tuturor partenerilor externi şi a tuturor celor care sunt interesaţi de reforma privind cele trei legi să consulte şi să vadă modificările şi am făcut şi o scurtă prezentare a acestor modificări, ţinând cont de deciziile Curţii Constituţionale, de deciziile Comisiei de la Veneţia, de solicitările asociaţiilor profesionale. Această scurtă prezentare, cât şi legile în sine se găsesc pe site-ul Comisiei şi le-am tradus în ideea că Ministerul Afacerilor Externe este cel care este în contact fie cu ambasadele”, a spus Iordache, citat de Agerpres.

Lista documentelor ce urmează să fie trimise ambasadorilor poate fi consultată aici, la primele opt puncte. Iordache a adăugat că mai departe Ministerul Afacerilor Externe va avea un dialog cu ambasadele.

”Mai departe, MAE va avea un dialog cu ambasadele noastre. Am înţeles de la domnul ministru Meleşcanu că dumnealui va stabili un program, pentru că înţeleg că o parte dintre ambasadori acum sunt plecaţi în vacanţa asta de sărbători, dar mai departe comunicarea cu ambasadele şi cu mediul diplomatic o va face Ministerul Afacerilor Externe”, a precizat Iordache.

Ambasadorii Belgiei, Danemarcei, Finlandei, Franței, Germaniei, Olandei și Suediei în România au transmis, săptămâna trecută, un comunicat comun în care avertizează că „schimbările aduse la legile Justiției riscă să pună în pericol progresele înregistrate de România”.

În comunicat este evidențiată „necesitatea predictibilității, a transparenței depline și a consultărilor incluzive” în ceea ce privește reforma justiției, în conformitate cu prevederile raportului Comisiei Europene din cadrul MCV”.

De asemenea, secretarul general al Consiliului Europei (CoE), Thorbjorn Jagland, i-a trimis o scrisoare preşedintelui României, Klaus Iohannis, în care îl îndeamnă să facă apel la expertiza Comisiei de la Veneţia a CoE în privința reformelor legislative din justiţie adoptate săptămâna aceasta de parlamentul de la Bucureşti, informează vineri un comunicat al Consiliului, citat de Agerpres.

”O opinie din partea Comisiei de la Veneţia ar aduce claritate în ce priveşte compatibilitatea acestor texte cu standardele fundamentale ale statului de drept”, spunea Thorbjorn Jagland.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite