Legumele și fructele românești sunt tot mai puține și mai scumpe. Producătorii spun că, fără ajutor de la stat, piaţa va fi invadată de importuri aproape în totalitate

6 februarie 2023, 18:46

În solarii creşte prima recoltă de salată şi ridichi din acest an. În curând, marfa va fi scoasă la vânzare.

ILEANA BARBU, producător: Au 2 luni şi jumătate de când au fost semănate. Am avut puţin noroc că a fost iarna mai blândă. Dar acum, că a venit gerul, le-am învelit, le protejăm.

Legumele ajunse la maturitate sunt culese, curăţate şi puse în lăzi, apoi pleacă la depozite. De acolo sunt distribuite în magazine din mai multe colţuri ale ţării. Producţia din aceast an este însă mai mică decât în anii trecuţi. Unii fermieri chiar au renunţat la culturi din cauza costurilor prea mari.

MARIAN BARBU, producător: Avem fluctuaţii mari de preţuri. Au crescut foarte mult tot ceea ce înseamnă începând de la seminţe, pesticide, polifide, folie, absolut tot ce înseamnă imput s-au dublat la preţ.

Toate acestea, plus costurile uriaşe cu energia se vor regăsi în preţul final. Comparativ cu anul trecut, legumele vor fi mai scumpe cu aproximativ 30 la sută.

Deja producătorii vând mai scump: ceapa cu 1 leu şi 20 de bani, iar roşiile vor fi 20 de lei kilogramul.

Iar pe tarabe şi în magazine preţul poate fi chiar dublu. Iar roşiile şi cartofii noi, de exemplu, se cultivă mai puţin.

MARIAN BARBU, producător: Sunt fermieri care nu or să se mai planteze foarte multe tomate pentru că costurile sunt cele mai ridicate şi optează pentru o primă cultură de tomate şi următoarele cicluri de cultură 2 şi 3 o salată verde, o ridiche, o ceapă.

VLAD GHEORGHE, preşedinte OIPA legume şi fructe: Vor fi suprize la cartofi, care acum este inexistent, cartoful românesc. Este infim în cantităţi. Restul este un cartof provenit din alte ţări.

Mădălina Chiţu, jurnalist TVR: Agricultorii vor primi spirjin de la stat şi anul acesta. Cine cultivă roșii, cartofi, struguri de masă sau usturoi va primi bani de la Guvern ca să aducă pe piață marfă românească.

Însă, banii oferiţi de stat sunt prea puţini, spun reprezentanţii asociaţiilor de producători.

VLAD GHEORGHE, preşedinte OIPA legume şi fructe: Trebuie intervenit cu un sprijin financiar concret şi minim. Minim trebuie un 10.000 de euro per hectar pe suprafaţă spaţiu încălzit.

Producătorii susţin că, fară ajutor, vor reduce recoltele, iar piaţa va fi invadată de importuri în proporţie de 90%.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite