Legumicultorii, ajutați de vremea caldă: nu au mai fost nevoiți să încălzească solariile
12 Noiembrie 2022, 16:51 (actualizat 12 Noiembrie 2022, 19:08)
(actualizat 12 Noiembrie 2022, 19:08) | Știrile TVR

Temperaturile ridicate i-au ajutat pe legumicultorii. Fermierii nu au mai fost nevoiți să încălzească solariile, așa că au făcut o economie. Serele sunt pline de legume, iar o ultimă tehnologie cu insecte prădătoare, a făcut ca legumele să crească ecologic, fără a fi stropite cu substanțe chimice.

Marius Moraru are sere pe 5000 de metri pătrați în Filipeștii de Târg. A cultivat roșii în primăvară, iar acum ardei gras. Are o producție foarte bună anul acesta și speră ca profitul să fie pe măsură. L-a ajutat și vremea caldă, așa că a făcut economie la energie electrică și la gaze pentru că nu a mai încălzit serele.

Ca să scape de facturile uriașe și să poată cultiva în continuare legume în serele lui, Marius și-a montat câteva panouri solare. A investit până acum 25.000 de lei.

Ardeii sunt ecologici și asta pentru că fermierul a apelat la o tehnologie de ultimă oră. A combătut principalul dăunător cu prădători, niște gândăcei minusculi care au eliminat insectele dăunătoare. Pentru 1000 de metri pătrați, costurile ajung la 2000 de lei.

Legumicultorul a avut sprijin și prin programul de subvenționare a legumelor în solarii.

Producătorii înscriși în program, pentru a doua faza de producție, primesc câte 1000 de euro dacă reușesc să vândă legumele până pe 29 noiembrie.