Legumicultorii așteaptă normele de aplicare ale noului program Tomata. Banii vor veni prin intermediul APIA
31 Martie 2021, 10:51 (actualizat 31 Martie 2021, 11:04)
(actualizat 31 Martie 2021, 11:04) | Știrile TVR

Legumicultorii vor putea primi bani pentru a cultiva legume în spații protejate. Și nu doar pentru roșii timpurii, așa cum s-a întâmplat în ultimii patru ani, ci și pentru castraveți, vinete ori ardei. O altă noutate este că, din acest an, ajutorul primit de la stat va fi mai mic.

Ionuț Grofu este unul dintre legumicultorii care au primit ajutorul de minimis să cultive tomate în spații protejate. Banii i-au fost de mare ajutor și a compensat cheltuielile făcute în sezonul rece cu încălzirea serelor.

Pentru că a plantat roșii pe o suprafață de 1.000 de metri pătrați, a primit o subvenție de 3.000 de euro. Acum poate să acceseze un ajutor în valoare de 2.000 de euro, dar și pentru alte legume. Acum el asteaptă să vadă regulile.

Zeci de agricultori din Gorj s-au interesat deja cum pot obține acest ajutor de la stat. O noutate în plus este că banii vor veni prin intermediul APIA.

Programul pentru tomate a funcționat timp de patru ani. Ministerul Agriculturii a anunțat că nu va continua pentru că a fost fraudat și nici nu și-a atins scopul: acela de a scădea importurile de roșii.

Chiar și când a fost acordat ajutorul pentru roșiile bio timpurii, comercianții au continuat să aducă roșii din afară.