Lemnele de foc și cărbunii sunt la mare căutare, în mediul rural. Prețurile, însă, au crescut semnificativ

Lemnele de foc și cărbunii sunt la mare căutare
Lemnele de foc și cărbunii sunt la mare căutare
3 august 2022, 19:54

Omul gospodar își face iarna car și vara sanie, spune o vorba din popor. Iar după acest principiu, mulți au început de pe acum să cumpere lemne sau cărbuni pentru încălzire. Iar prețurile pentru lemnul de foc sunt deja mai mari cu 10% , în timp ce la cărbune s-au dublat.

În pădurile din Buzău, drujbele lucrează la foc continuu. Sunt cereri mari pentru lemnele de foc mai ales in mediul rural. Si asta pentru ca multi folosesc sobele pentru incalzire in sezonul rece.

”E devreme, dar trebuie sa ne facem provizii, având în spate și în business, trebuie sa ne facem provizii, sa avem pe parcursul anului, sa nu cumva sa vina peste noapte scumpiri, cum au evoluat preturile în ziua de azi la gaze, combustibil”, susține Marius Rusu, proprietar pensiune.

Cererea pentru lemne este mai mare in conditiile in care deja preturile au crescut. Oamenii se tem ca la toamna metrul cub de lemn ar putea fi mult mai scump.

”Noi ne-am propus anul acesta ceva mai mult decât anul trecut, dacă anul trecut am avut 21 de mii de mc, anul asta ne-am propus 23 de mii de mc, pana acum am depășit ce propusesem”, anunță Iulia Tăicuțu, birou producție direcția silvica Buzău.

Daca preturile pe piata au ajuns chiar si de doua ori mai mari fata de anul trecut, Directiile Silvice inca mai au oferte acceptabile.

Gabriel CIOMAG, directorul Direcției Silvice Prahova spune că ”Preturile variaza intre 150 de lei loco depozit și 275 fara tva diversele tării.”

Pentru o casa cu doua sobe intr-o iarna ușoară, cum a fost cea de anul trecut, o familie trebuie sa plateasca aproximativ 2500 de lei. O alternativa la încălzirea cu gaze sau curent electric este cărbunele. Si el s-a scumpit, chiar si de doua ori.

”În ciuda creșterii preturilor, cererea este destul de mare și oamenii s-au orientat tot mai mult către cărbune, pentru că beneficiile sunt mult mai mari fata de lemn, timpul de ardere dublu, putere calorica mai mare”, este de părere Marius Apostol, proprietar depozit cărbune.

Brichetele de cărbune brun, importate din Ucraina costa acum 1750 de lei tona fata de 700 de lei anul trecut. Lignitul s-a scumpit doar cu 50 de lei tona fata de anul trecut când costa 500 de lei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite