Leziunile cutanate asemănătoare degerăturilor sunt simptom de Covid-19

Încă un simptom intră pe lista celor care recomandă testarea persoanelor pentru COVID-19
Încă un simptom intră pe lista celor care recomandă testarea persoanelor pentru COVID-19
4 august 2020, 16:25

Un grup de medici cercetători și-au propus să descrie rezultatele clinice și patologice ale leziunilor dermatologice la pacienții cu COVID-19 confirmat sau suspectat. Ei au distribuit furnizorilor de servicii medicale din întreaga lume un registru internațional de dermatologie prin Academia Americană de Dermatologie, Liga Internațională a Societăților Dermatologice și alte organizații. Astfel, echipa de cercetare a reușit să documenteze 505 pacienți cu manifestări dermatologice asociate cu COVID-19, inclusiv 318 (63%) cu leziuni asemănătoare  degerăturilor (pernio).

Perniozele sunt leziuni de culoare roșie sau violacee, precum cele provocate de degerături, care apar de regulă la extremitățile corpului (mâini, picioare, nas). Pacienții cu leziuni de tipul perniozelor, monitorizați în studioul american au fost, în general, tineri și sănătoși, cazuri relative uşoare de COVID-19. Din 318 pacienți cu COVID-19 confirmat sau suspectat de către furnizorii datelor, 23 (7%) au fost cazuri COVID-19 confirmate de laborator, iar alți 20 (6%) au fost contacte strânse ale pacienților cu COVID-19 confirmat. Având în vedere criteriile actuale de testare, mulți dintre acești pacienți nu aveau acces la testarea COVID-19, întrucât la  55% dintre pacienți, leziunile de tip pernio au fost singurul simptom. În plus, la pacienții care prezentau și alte simptome COVID-19, leziunile asemănătoare degerăturilor au apărut spre ulterior semnelor cunoscute deja. Leziunile de tip Pernio au durat în medie 14 zile (intervalelel variind între 10 și 21 zile).

Concluzia grupului de cercetare este că schimbările de piele asemănătoare degerăturilor (la extremități, mâini și picioare), fără o altă cauză directă, pot sugera infecția cu COVID-19 și ar trebui să  faciliteze testarea pentru noul coronavirus a acestor pacienți.

Studiul arată că pacienții cu leziuni de tip Pernio, afectați de COVID-19, pot fi încă infecțioși și pot prezenta un risc pentru sănătatea publică. Argumentul autorilor este că, la cel puțin 4 pacienți cuprinși în raportul lor, leziunile de piele s-au dezvoltat înainte de confirmarea bolii de testul PCR, iar la alți 14 pacienți, leziunile s-au dezvoltat când testele PCR aveau încă rezultate pozitive. De aceea, autorii studiului propun ca leziunile de tip pernio să fie adăugate în lista de criterii care recomandă testarea imediată pentru COVID-19, atât pentru anticorpi PCR, cât și pentru imunoglobulina (IgM și IgG). Aceste informații trebuie monitorizate, spun cercetătorii, fiind esențiale pentru înțelegerea semnificației acestor leziuni cutanate. Astfel pot fi făcute recomandări concrete medicilor și altor furnizori de îngrijiri medicale, pentru consilierea corespunzătoare a pacienților.

Din echipa internațională care a realizat cercetarea fac parte medici dermatologi din Boston, Massachusetts; Philadelphia, Pennsylvania; Munchen, Germania; Charleston, Carolina de Sud; St Louis, Missouri; San Francisco, CaliforniaBackground, reuniți în grupul de lucru special organizat pe tema COVID-19,  pentru Academia Americană de Dermatologie.

Studiul are și limitări recunoscute chiar de autori: o serie de cazuri nu poate estima incidența sau prevalența la nivel de populație. În plus, este  posibil să existe prejudecăți de confirmare în raportare. Nu putem exclude un epifenomen (simptom secundar care apare în desfășurarea unei boli, fără legătură cu aceasta), atenționeză chiar autorii studiului.

Autor: Mihaela Căciuleanu

SURSA: Pernio-like skin lesions associated with COVID-19: A case series of 318 patients from 8 countries

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite