Liderii de sindicat, audiați după greva de la STB. Ei s-au prevalat de dreptul la tăcere. Petrariu: Angajații ne-au transmis că suspendă greva pentru o perioadă care să ne permită să avem aceste discuţii cu autorităţile
25 Ianuarie 2022, 12:57 (actualizat 25 Ianuarie 2022, 13:12)
(actualizat 25 Ianuarie 2022, 13:12) | Știrile TVR

Chiar dacă acest conflict de la STB s-a încheiat, poliţiştii şi procurorii merg mai departe cu plângerile formulate de conducerea Societăţii la adresa liderilor de sindicat. Astfel, la audieri a venit şi Vasile Petrariu, liderul sindicatului reprezentativ din STB.

Niciunul dintre martorii prezenți la audieri nu a vrut să declare nimic în fața anchetatorilor. Așa s-a întâmplat și cu Vasile Petrariu, liderul sindicatului reprezentativ din STB, care s-a prevalat de dreptul la tăcere.

Pe de altă parte el a stat de vorbă cu jurnaliștii și a anunțat că peste câteva zile va merge la Parchet și va depune o plângere, în numele angajaților STB, la adresa directorului societății, care ar fi lezat subordonații prin declarațiile făcute.

Cu privire la procedura de concediere a salariaţilor Societăţii de Transport Bucureşti, el a spus că nu este una simplă, aceasta nu poate fi făcută direct ci trebuie respectaţi nişte paşi şi, în funcţie de acuzele care se aduc, se va discuta, punctual, în Comisia de Cercetare Disciplinară, a declarat, marţi, liderul sindicatului din STB, Vasile Petrariu.


"Nu avem încă o informaţie concretă, avem numai declaraţii care s-au făcut pe la televizor de către directorul general. Dar e bine de ştiut de toată lumea că această procedură de concediere nu este una simplă, pe care să o spui la televizor şi să se şi întâmple. Sunt nişte proceduri de cercetare disciplinară, trebuie respectaţi nişte paşi.(...) Există nişte proceduri, nişte instrucţiuni. În funcţie de acuzele care se aduc, fiecare, punctual se va discuta într-o comisie de cercetare disciplinară, comisie care va decide. În regulamentul nostru intern nu există ca procedură concedierea directă. Sunt câteva articole din regulamentul intern care pot fi interpretate şi sancţiunile pleacă de la avertisment până la concediere", a declarat Petrariu, întrebat dacă vor fi concedieri în urma protestului spontan al salariaţilor.

Totodată, liderul de sindicat a subliniat că salariaţii au fost conştienţi de la început că vor pierde bani pentru zilele nelucrate şi nu se pune problema să solicite cineva să fie plătit.

Vasile Petrariu a mai afirmat că reprezentanţii Consiliului de Administraţie s-au angajat să analizeze în perioada următoare, din punct de vedere profesional, activitatea directorului general şi vor lua o decizie în ceea ce priveşte revendicarea salariaţilor referitoare la demiterea lui Adrian Criţ.

"Aseară am avut o discuţie cu membrii Consiliului de Administraţie la sediul Primăriei municipiului Bucureşti, care a durat peste două ore. Am discutat toate aceste probleme, inclusiv revendicarea cu privire la directorul general. Membrii Consiliului de Administraţie au venit cu această rugăminte, să vorbim cu salariaţii pentru a-şi relua activitatea, totodată ei angajându-se să preia problemele noastre, să le discutăm cu Consiliul de Administraţia, iar ei în perioada următoare să analizeze din punct de vedere profesional activitatea directorului general şi vor lua o decizie. Au spus că situaţia aceasta i-a luat pe nepregătite şi nu au avut timp să pregătească o fundamentare în acest sens. Deci salariaţii, după ce au fost informaţi, ţinând cont că azi e şi prima zi de muncă pentru toţi cetăţenii, au luat în calcul şi această problemă, inclusiv ce au spus cei din Consiliul de Administraţie, au analizat şi ne-au transmis că suspendă greva pentru o perioadă care să ne permită să avem aceste discuţii cu autorităţile", a explicat Petrariu, după audierile la Poliţie.

El a adăugat că protestul poate fi suspendat o săptămână, două, o lună şi că totul depinde de modul în care se vor desfăşura lucrurile, deoarece trebuie începute şi negocierile pentru un nou contract colectiv de muncă, şi acestea vor conta foarte mult, în paralel cu analizele pe care le va face Consiliul de Administraţie.