Liderii G7 vor impune noi sancțiuni pentru a slăbi „mașinăria de război” a Rusiei și asigură Ucraina de sprijin militar și financiar

19 mai 2023, 19:15

Summitul G7 se desfășoară la Hiroshima, locul unde a avut loc primul atac nuclear din lume. Este și locul natal al premierului Japoniei și indică determinarea organizatorilor de a plasa dezarmarea și neproliferarea nucleară pe agenda summitului. Liderii G7 au depus coroane de flori în Parcul Memorial al Păcii, un omagiu adus victimelor bombardamentului atomic din 6 august 1945 și au plantat copaci, iar soțiile au participat la o ceremonie japoneză a ceaiului.

Dincolo de aspectele ceremoniale, liderii G7 au anunțat noi sancțiuni la adresa Rusiei și au subliniat necesitatea reducerii dependenței de comerțul cu China.

Ne vom extinde acțiunile pentru a ne asigura cã exporturile tuturor articolelor esențiale pentru agresiunea Rusiei, inclusiv cele folosite de Rusia pe câmpul de luptã, sunt restricționate în toate jurisdicțiile noastre, inclusiv exporturile de mașini industriale, unelte și alte tehnologii pe care Rusia le folosește pentru a-și reconstrui mașina de rãzboi, au spus liderii G7.

Între timp, președintele Ucrainei a participat la summitul Ligii Arabe și s-a întâlnit cu prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed Bin Salman. Acesta a mediat în conflictul dintre Rusia și Ucraina, anul trecut, când a obținut eliberarea a 10 străini capturați de forțele ruse în Ucraina. Volodimir Zelensky a vorbit despre un nou nivel al cooperării și a îndemnat statele prezente la summitul Ligii Arabe să sprijine inițiativa sa de pace în 10 puncte pentru a pune capăt războiului.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: Nu avem rachete ca inamicul nostru. Avem o putere aerianã mai redusã. Nu deținem numeroase drone ucigașe pe care Iranul le furnizeazã Rusiei. Nu avem artilerie suficientã, dar rãmânem puternici pentru cã avem adevãrul de partea noastrã. Mai mult, îi împingem pe ocupanți de pe pãmântul nostru.

Președintele Ucrainei le-a promis delegaților că vor primi fiecare textul planului său de pace și le-a cerut să lucreze direct cu Ucraina, fără intermediari. Statele din Golf au în general relații bune cu Rusia și au adoptat o poziție neutră față de războiul din Ucraina.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite