Liderul unei miliții de extremă dreapta din SUA a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru rolul său în asaltul asupra Capitoliului. Este cea mai mare sentință dată până acum în acest caz

26 mai 2023, 12:44

Bărbatul a fost trimis în închisoare pentru 18 ani – cea mai mare sentință dată până acum în procesele celor ce au luat cu asalt Capitoliul în 6 ianuarie 2021. Procurorii ceruseră 25 de ani, potrivit BBC.

Stewart Rhodes, lider al miliției extremiste Oath Keepers, a fost condamnat la închisoare pentru rolul pe care l-a avut în insurecția de Capitoliu din 6 ianuarie 2021.

A fost găsit vinovat de complot, răscoală și tentativă de a împiedica preluarea puterii de către Joe Biden. La audierea de joi, Rhodes a arătat puține remușcări, afirmând că este un „prizonier politic” și insistând că Oath Keepers se opune oamenilor „care ne distrug țara”.

Judecătorul Amit Mehta a respins aceste afirmații și și-a exprimat îngrijorarea cu privire la retorica violentă a lui Rhodes, inclusiv o amenințare cu spânzurarea fostului președinte al Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi. „Îndrăznesc să spun, domnule Rhodes, și nu am spus niciodată acest lucru despre cineva pe care l-am condamnat: Dumneavoastră, domnule, reprezentați o amenințare continuă și un pericol pentru această țară, pentru republică și pentru însăși structura democrației noastre”, a spus judecătorul. „Cu toții ne ținem acum respirația, având în vedere că se apropie alegerile”, a mai spus magistratul. „Vom avea o altă zi de 6 ianuarie? Asta rămâne de văzut”.

Acuzatul, susținător al fostului președinte Donald Trump, este ușor de recunoscut datorită unui plasture negru care îi acoperă un ochi, pe care l-a pierdut după ce s-a împușcat accidental.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite