”Linia Vieţii”, o carte de succes în Italia, scrisă de o jurnalistă româncă. 40 de ani despre viața în România

1 februarie 2023, 21:33

Cristina Stănescu lucrează la trustul de televiziune Mediaset și este unul dintre producătorii celui mai vizionat matinal din Italia. Bunica și tatăl ei au emigrat din România în anii 60. Tatăl a studiat la Milano și a devenit inginer la cel mai cunoscut producător de anvelope. S-a căsătorit cu o italiancă, iar Cristina nu și-a cunoscut foarte bine originile românești.

În casa mea, tradițiile românești erau continuate doar de bunica mea, care avea lumânarea sa în fața icoanei Fecioarei Maria, gătea sarmale și blestema în română. Salata de vinete, cântecelul Moș Crăciun cu plete dalbe, aceste lucruri erau parte din viața mea, din sângele meu, dar nu știam exact ce sunt”, ne-a spus Cristina Stănescu – autoarea cărții „Linia Vieții”.

Abia la 18 ani, chiar înainte de căderea comunismului, Cristina a ajuns pentru prima dată în România. Istoria țării noastre a fascinat-o, iar ani mai târziu, în pandemie, a descoperit scrisori ale bunicii, de la care a pornit ideea unei cărți.

Am scris această carte și am dedicat-o copiilor mei, pentru că am vrut ca ei să știe, să-și cunoască rădăcinile românești, pentru că asta consider că e o bogăție. Poate este cazul să povestim că românii nu sunt doar cei care apar în știrile negative, urâte, ci a fi român înseamnă mult mai multe lucruri. Înseamnă că ai o istorie, o cultură și o bogăție pe care înșiși românii nu le cunosc, nu mai spunem de italieni. Este o lume imensă între Dracula și Ceaușescu și trebuie povestită, pentru că onorează românii”, mai spune Cristina.

”Linia vieții” aduce în prim plan o poveste care se desfășoară din anii ’20 până în anii ’60.

Este o carte care-i atrage și pe cei care nu cunosc istoria României, iar Nina (protagonista) o reprezintă nu doar pe Cristina, pentru că are niște caracteristici de-ale ei, precum ambiția și o anumită doză de magie, dar reprezintă cumva toate femeile, pentru curajul pe care îl are protagonista cărții Linia vieții”, explică Vania Crippa – jurnalist Mediaset.

O cunosc pe Cristina de peste 20 de ani. Mereu am văzut-o că pe o persoană cu inițiativă, ambițioasă și și-a construit o carieră frumoasă” spune un alt jurnalist Mediaset Stefano Redaelli.

La rândul ei, Federica Panicucci, prezentatoare emisiunea Mattino 5, declară: ”Cristina este foarte dulce, este o prezență fundamentală în echipa noastră și este chiar o prietenă, pe lângă faptul că este o adevărată profesionistă”.

Cartea Cristinei Stănescu a fost lăudată în toată presa din Italia. Ea și-a prezentat romanul și studenților de la catedra de limba română a Universității din Padova, care au fost încântați să afle povești din perioada mai puțin cunoscută a istoriei României.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite