Război în Ucraina, ziua 80. Armata ucraineană a reuşit să elibereze oraşul Harkov. Grupul G7 nu va recunoaşte graniţe impuse cu forţa de Moscova

Ultima actualizare a pozițiilor trupelor potrivit ISW
Ultima actualizare a pozițiilor trupelor potrivit ISW
14 mai 2022, 08:29

UPDATE 23.49 Liderul minorității din Senatul SUA, Mitch McConnell, s-a alăturat listei din ce în ce mai mare a politicienilor americani care fac vizite la Kiev.  Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a salutat vizita lui McConnell ca un semnal puternic de sprijin pentru Ucraina, transmite The Guardian.

UPDATE 23.38 Rusia neagă afirmația Ucrainei că a  avariat o navă auxiliară a marinei ruse într-un atac cu rachete în Marea Neagră, informează Reuters.

Ministerul rus al Apărării a publicat sâmbătă fotografii pe internet despre care spunea că au fost făcute cu nava auxiliară Vsevolod Bobrov în portul din Crimeea Sevastopol.

UPDATE 23.45 Moscova: Ministrul german de externe fie dă dovadă de prostie, fie induce în eroare opinia publică. Rusia a negat orice responsabilitate în ceea ce priveşte creşterea preţurilor la alimente şi criza mondială a foametei care se profilează, într-o replică dură la acuzaţiile aduse sâmbătă de ministrul german de externe Annalena Baerbock

UPDATE 23.04 Ministrul german de externe: G7 examinează alternative la transportul de cereale ucrainene pe cale navală, pentru a sparge o blocadă rusă. G7 examinează alternative la transportul de cereale ucrainene pe cale navală, pentru a sparge o blocadă rusă, a declarat ministrul german de externe, Annalena Baerbock.

UPDATE 21.45 Turcia a oferit evacuarea pe mare a combatanţilor ucraineni răniţi. Turcia, membră a NATO, a propus evacuarea pe mare a combatanţilor răniţi ascunşi într-un combinat siderurgic din oraşul Mariupol, în sudul Ucrainei, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al preşedintelui Tayyip Erdogan.

UPDATE 21.33 Războiul din Ucraina va ajunge la un „punct de cotitură” în luna august, iar Rusia va fi învinsă „înainte de sfârşitul anului”, a declarat şeful serviciilor de informaţii militare ucrainene, asigurând că armata va reuşi să recucerească întregul teritoriu.

Victoria nu va fi ”uşoară”, dar ”se va întâmpla”, a declarat Kiril Budanov într-un interviu acordat postului britanic Sky News publicat vineri seară, în care a apărut senin şi s-a declarat ”optimist” având în vedere evoluţia actuală a conflictului.

”Punctul de cotitură va veni în a doua jumătate a lunii august” şi ”majoritatea operaţiunilor militare se vor încheia până la sfârşitul anului”, preconizează el.

UPDATE 21.00 Consiliul orașului Odesa a avertizat locuitorii cu privire la o mină marină care plutește chiar lângă una dintre plajele orașului. „Fiind la zeci de metri de țărm, nu reprezintă o amenințare directă”, a spus consiliul, care a amintit însă locuitorilor „de pericolele înotului și ale altor utilizări ale apelor de coastă”.

UPDATE 19.19 Președinta Ungariei: „Vom spune pentru totdeauna NU tuturor eforturilor de restabilire a Uniunii Sovietice”. Katalina Novak, noul președinte al Ungariei, a condamnat agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Ea a mai spus că sprijină aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.

UPDATE 19.15 Kremlinul a criticat din nou aspru sâmbătă acţiunile Occidentului cu privire la Ucraina, acuzându-l că duce un ”război hibrid total” împotriva Rusiei şi că a declanşat o „explozie de rusofobie din epoca de piatră”. Occidentul ”ne-a declarat un război hibrid total şi este greu de prezis cât va dura totul”, a afirmat ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, avertizând că, fără excepţie, ”consecinţele vor fi resimţite de toată lumea”. Lavrov a făcut aceste comentarii în timpul unei reuniuni la Moscova a Consiliului pentru politică externă şi de securitate pro-Kremlin, potrivit agenţiei de presă Interfax.

UPDATE 19.00 Vicepremierul Ucrainei a declarat că guvernul său salută perspectiva medierii turce sau chineze pentru a ajuta la  evacuarea soldaților răniți din complexul Azovstal din Mariupol, transmite CNN.

UPDATE 17.35  Soțiile a cinci soldați și un tată au susținut o conferință de presă la Kiev, într-o nouă tentativă disperată de a salva viețile celor dragi, rămași în combinatul încercuit de ruși de săptămâni întregi, după alte apeluri repetate la adresa liderilor lumii.

”A mai rămas un singur om în lumea asta căruia putem să ne adresăm, acesta este liderul Chinei”, a spus Stavr Vichniak, tatăl unuia dintre luptătorii de la Azovstal. ”China are o mare influență asupra Rusiei și asupra lui Putin, la nivel personal. Îi cerem să intervină”, a mai spus el.

UPDATE 17.07 Preşedintele finlandez, Sauli Niinisto, l-a sunat sâmbătă pe omologul său rus, Vladimir Putin, pentru a discuta despre iminenta candidatură a ţării nordice la NATO.

‘Conversaţia a fost directă şi la obiect şi a decurs fără probleme. Evitarea tensiunilor a fost considerată importantă”, a declarat şeful statului finlandez într-un comunicat al preşedinţiei.

Ţara nordică ”doreşte să se ocupe de probleme practice legate de faptul că este o ţară vecină a Rusiei într-un mod adecvat şi profesionist”, a dat asigurări Helsinki.

UPDATE 17.02 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a primit la Kiev o delegație a Congresului condusă de liderul minorității din Senatul SUA, republicanul Mitch McConnell, conform CNN.

Zelenski a scris pe contul său de Instagram că vizita „este un semnal puternic de sprijin bipartizan pentru Ucraina din partea Congresului Statelor Unite și a poporului american”.

UPDATE 16.35  Prima discuţie telefonică dintre secretarul american al Apărării şi omologul rus. Lloyd Austin i-a cerut lui Serghei Șoigu o încetare imediată a focului în Ucraina. Este prima discuţie dintre Austin şi ministrul Apărării Serghei după data de 18 februarie, cu şase zile înainte ca Rusia să-şi înceapă atacul asupra Ucrainei, în ciuda încercărilor repetate ale oficialilor americani de a face acest lucru, a declarat un înalt oficial american al Apărării.

UPDATE 16.03 Reuniţi la Wangels, în landul Schleswig-Holstein din nordul Germaniei, şefii diplomaţiilor din G7 au adoptat sâmbătă o declaraţie în care arată: Nu vom recunoaşte niciodată frontierele pe care Rusia a încercat să le schimbe prin intervenţia sa militară” în Ucraina.

„Ne reafirmăm hotărârea de a duce mai departe presiunile economice şi politice asupra Rusiei, continuând să acţionăm uniţi”, au mai comunicat miniştrii în document.

UPDATE 15.41 Conflictul de decenii dintre serviciile secrete ale Rusiei şi Occidentului se intensifică acum, pe fondul războiului din Ucraina. În ultimele luni războiul serviciilor secrete s-a intensificat, deoarece țările occidentale au încercat să răspundă și să provoace daune de durată serviciilor secrete ruse. Acest lucru este simbolizat de expulzarea fără precedent a 500 de oficiali ruși din capitalele occidentale

UPDATE 13.50 Rusia a suspendat exporturile de energie către Finlanda, a confirmat sâmbătă pentru CNN operatorul reţelei naţionale finlandeze.

Operatorul finlandez a mai transmis că suspendarea nu a avut niciun impact asupra pieței și că Finlanda „poate face față” reducerii, deoarece electricitatea rusă reprezintă o mică parte din consumul total al țării.

„De asemenea, vine vara și va fi nevoie de mai puțină electricitate”, a spus Reima Päivinen, vicepreședinte senior la Fingrid, adăugând că este „încrezător că nu vor fi probleme majore” iarna viitoare.

UPDATE 13.32 Războiul se va termina până la sfârșitul anului, susține Ucraina, în timp ce o evaluare a Serviciilor de informații din Marea Britanie sugerează că Moscova nu reușește să facă progrese în direcția obiectivelor sale politice.

Într-un interviu acordat Sky News, generalul-maior Kirilo Budanov a spus că „punctul de cotitură va fi în a doua parte a lunii august” și „majoritatea acțiunilor de luptă active se vor fi încheiat până la sfârșitul acestui an”.

UPDATE 13.21 Într-o analiză a sud-estului Europei în contextul războiului din Ucraina, cunoscutul analist și strateg George Friedman spune despre România că „aceasta nu își pune speranțe nici într-un moment eroic, nici într-o intrigă vicleană. Urmează cursul evenimentelor și, făcând asta, este poate cea mai abilă din toată Europa de Est”

UPDATE 13.17 Eforturile de la oțelăria Azovstal se concentrează acum pe evacuarea a aproximativ 60 de persoane, dintre grav răniți, precum și personal medical, a declarat viceprim-ministrul Ucrainei Iryna Vereșciuk pentru televiziunea locală.

Reuters transmite că mulți dintre cei care se află încă în combinat sunt membri ai Regimentului Azov. Comandantul adjunct, Sviatoslav Palamar, a declarat anterior că vor continua să reziste atât timp cât vor putea. „Inamicul, sprijinit de avioane și artilerie, continuă să atace. Ruşii își continuă asaltul asupra pozițiilor noastre, dar noi continuăm să-i respingem”, a spus acesta.

UPDATE 13.07 Ambasada României la Kiev și-a reînceput activitatea începând de astăzi, a anunțat ministrul de Externe Bogdan Aurescu.

UPDATE 12.22 Moscova va lua măsuri de precauție adecvate dacă NATO va desfășura forțe nucleare și infrastructură mai aproape de granița cu Rusia, a declarat adjunctul ministrului de Externe Alexander Gruşko.

„Va fi necesar să răspundem… luând măsuri de precauție adecvate”.

UPDATE 10.45 Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va participa, sâmbătă şi duminică, la reuniunea informală a miniştrilor de externe din statele membre NATO, care se va desfăşura la Berlin.

UPDATE 09.40 Anna Kuzneţova, vicepreşedintă a Dumei de Stat – camera inferioară a parlamentului Rusiei – a vizitat regiunea ucraineană Herson, aflată sub ocupaţie rusă, informează sâmbătă agenţia de presă RIA, preluată de Reuters, fără a preciza când a avut loc evenimentul.

UPDATE 08.30 „Negocieri foarte dificile” sunt în desfășurare cu privire la următoarea etapă a evacuărilor din Mariupol și combinatul siderurgic Azovstal, unde sunt adăpostiți ultimii apărători ucraineni rămași ai orașului, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în ultimul său discurs de noapte.

 

Forțele ruse din regiunea Harkov nu s-au angajat în luptă activă, a spus statul major ucrainean în cea mai recentă actualizare a conflictului. Eforturile lor principale au fost în schimb „concentrate pe asigurarea retragerii trupelor din orașul Harkov, menținerea pozițiilor ocupate și a rutelor de aprovizionare”.

În orașul-port din sudul Mariupol, Rusia a continuat să blocheze ultimele forțe ucrainene rămase în uzina de oțel Azovstal și folosește „artilerie de masă și lovituri aeriene”.

În regiunile Donețk și Lugansk, forțele ucrainene au respins zece atacuri rusești și au distrus echipamente, inclusiv cinci tancuri, cinci sisteme de artilerie și șase unități de echipamente blindate de luptă, a spus statul major.

 

Citește și: Război în Ucraina, ziua 79. Luptele continuă în sudul şi estul Ucrainei. A fost aprobat un nou ajutor militar pentru Ucraina. 25 de milioane de tone de grâne, blocate în Odesa

 

Iată ultimele informații despre războiul din Ucraina:

  1. Ucrainenii au respins încercări repetate ale rușilor de a traversa un râu important din punct de vedere strategic în Donbas, provocând pierderi grele în acest proces, potrivit oficialilor locali și serviciilor secrete britanice. Serviciile secrete britanice de apărare au declarat că Rusia a pierdut „elementele de manevră blindate semnificative” dintr-un grup tactic de batalion – o formație cu aproximativ 800 de angajați – în efortul eșuat de a traversa râul Siversky Doneț, la 12 mile (20 km) vest de Severodonețk.
  2. Rusia va suspenda livrările de energie electrică către Finlanda de la ora 1 dimineața, sâmbătă, a declarat furnizorul, RAO Nordic, pe fondul tensiunilor crescânde legate de oferta Helsinki de a adera la NATO.
  3. Această știre a venit în momentul în care președintele american Joe Biden și-a exprimat sprijinul pentru dreptul Finlandei și Suediei „de a-și decide propriul viitor, politica externă și aranjamentele de securitate”, într-un apel cu omologul său finlandez, Sauli Niinistö, și cu prim-ministrul Suediei, Magdalena Andersson.
  4. Casa Albă a spus că „lucrează pentru a clarifica poziția Turciei”, după ce președintele Recep Tayyip Erdoğan a spus că Turcia nu va primi aderarea la NATO nici a Suediei, nici a Finlandei. Comentariile au apărut îndreptate către Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), pe care Turcia îl consideră o organizație teroristă. Suedia are o mare diasporă kurdă.
  5. Anterior, președintele ucrainean a reiterat oferta de a purta discuții directe cu omologul său rus, Vladimir Putin, în cel mai complet comentariu public al președintelui ucrainean cu privire la perspectiva unor discuții de pace în câteva săptămâni. „Sunt gata să vorbesc cu Putin, dar numai cu el. Fără vreunul dintre intermediarii săi. Și în cadrul dialogului, nu ultimatumuri”, a declarat el pentru televiziunea italiană RAI 1.
  6. Un soldat rus a apărut în instanță acuzat că a ucis un bărbat neînarmat pe o bicicletă, la începutul primului proces pentru crime de război din Ucraina de la începutul invaziei. Vadim Shysimarin, un comandant al diviziei de tancuri Kantemirovskaya, este acuzat de uciderea cu premeditare a unui bărbat de 62 de ani. Cazul este programat să se reia miercuri.
  7. Regiunea separatistă a Georgiei, Osetia de Sud, va organiza un referendum pentru aderarea la Rusia pe 17 iulie, a anunțat liderul regiunii, Anatoli Bibilov. Osetia de Sud a fost în centrul războiului ruso-georgian din 2008, după care Kremlinul a recunoscut teritoriul – alături de o altă regiune separatistă, Abhazia – ca stat independent și a stabilit acolo baze militare.
  8. Ministrul apărării al Ucrainei, Oleksii Reznikov, a declarat că Kievul speră să înarmeze un milion de oameni în timp ce țara se pregătește pentru „o nouă fază lungă de război”. El a avertizat că „urmează săptămâni extrem de grele” și că Ucraina are nevoie de „unitate, coeziune, voință și răbdare” în această perioadă dificilă.
  9. Marea Britanie a emis sancțiuni împotriva a o duzină de membri ai familiei și ai cercului interior al lui Vladimir Putin, inclusiv a iubitei sale.
  10. Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a vorbit cu omologul său rus, Serghei Şoigu, pentru prima dată de la începerea invaziei, a spus Pentagonul. Austin „a cerut o încetare imediată a focului în Ucraina și a subliniat importanța menținerii liniilor de comunicare”, a spus secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby.
  11. UE ar putea conveni săptămâna viitoare asupra unui embargo treptat asupra petrolului rusesc, în ciuda preocupărilor legate de aprovizionarea în Europa de Est, potrivit diplomaților și oficialilor. Un înalt diplomat al UE a declarat pentru Reuters că s-ar putea ajunge la un acord chiar luni, când miniștrii de externe ai UE se vor întâlni la Bruxelles. Un al treilea diplomat a spus că există șansa unui acord mai târziu în cursul săptămânii.
Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite