LIVE Război în Ucraina, ziua 88. Ofensivă puternică a Rusiei în Lugansk. Forțele ruse și-au intensificat eforturile de a captura Severodonețk

22 mai 2022, 09:04

 

ACTUALIZARE 15.35: Vehicule militare rusești expuse în centrul Kievului. Un tanc rusesc T-72, un vehicul de luptă de infanterie BMD-4, parte a unui vehicul militar Tigr și un vehicul de război electronic sunt expuse în Piața Mykhailivska din Kiev.

ACTUALIZARE 15.20: Parlamentul Ucrainei a votat duminică extinderea legii marţiale şi a mobilizării generale cu 90 de zile, până în 23 august, după ce joi preşedintele Volodimir Zelenski a semnat un decret în această privinţă, transmite DPA.

Zelenski a declarat joi că Rusia, care a declanşat invazia în Ucraina pe 24 februarie, încă mai caută o „armă minune” cu care să-şi atingă obiectivele, ceea ce arată „eşecul total al acestei operaţiuni şi teama ( Moscovei) de a-şi recunoaşte greşelile”.

ACTUALIZARE 15.00: „Eram murdari, obosiţi, iar în jurul nostru oamenii mureau pe capete”. Aşa descrie un ofiţer de armată rus cum a trăit războiul din Ucraina. Până a dezertat. „Nu am vrut să iau parte la aşa ceva”, spune, pentru CNN, unul dintre militarii care au părăsit câmpul de război în ciuda consecinţelor care l-ar fi putut aştepta în Rusia.

ACTUALIZARE 14.35: Primarul din Mariupol atrage atenţia că oraşul se află în pragul izbucnirii bolilor infecțioase. „Canalizarea nu funcționează. Se fac înmormântări haotice în tot orașul. În timpul ploilor de vară, toate (toxinele) vor ajunge în râuri, în mare și în izvoarele de unde oamenii își iau apa”, a spus primarul Vadym Boychenko.

ACTUALIZARE 14.00: Numai Ucraina are dreptul de a-şi decide viitorul, a declarat duminică preşedintele polonez în parlamentul ucrainean, devenind primul lider străin care susţine un discurs în persoană în legislativul acestei ţări de la începutul invaziei ruse.

ACTUALIZARE 12.00: Luptele grele continuă în estul Ucrainei în jurul oraşelor Severodoneţk şi Lisiceansk din regiunea Lugansk, relatează duminică dpa, citând autorităţile ucrainene.

ACTUALIZARE 11.10: Batalionul Kastus Kalinouski din Belarus, care luptă alături de Ucraina, își anunță transformarea în regiment: „Ținând cont de amploarea sarcinilor cu care se confruntă soldații belaruși, trecem la următoarea etapă a construcției unei unități militare naționale. Batalionul lui Kastus Kalinousky devine regiment. Acesta va include batalioanele „Litvin” și „Volat”. Regimentului numit după Kastus Kalinoŭski este o unitate militară belarusă a Forțelor Armate ale Ucrainei.

ACTUALIZARE 11.00: Premierul Portugaliei, Antonio Costa, a vizitat Irpin.

ACTUALIZARE 10.53: Rușii minează drumurile din regiunea Herson ocupată. Potrivit administrației regionale Herson, trupele ruse exploatează drumuri și poduri, blocând rutele ntru evacuarea rezidenților din regiunea ocupată către teritoriul controlat de Ucraina.

ACTUALIZARE 10.45: Preşedintele american Joe Biden s-a declarat, duminică, la Seul, „pregătit” pentru un eventual test nuclear al Coreei de Nord, dar şi-a reafirmat deschiderea pentru dialog cu un mesaj scurt către Kim Jong Un, cu puţin timp înaintea plecării către Japonia, relatează AFP.

ACTUALIZARE 09.34: Forțele ruse și-au intensificat eforturile de a încercui și captura Severodonețk pe 21 mai și probabil îşi vor continua strategia în zilele următoare, deoarece eforturile pe alte axe de avans, inclusiv Izium, rămân în mare parte blocate, arată cel mai recent raport al Institutului pentru Studierea Războiului.

ACTUALIZARE 09.26: Preşedintele polonez Andrzej Duda a ajuns din nou, duminică, în capitala ucraineană Kiev pentru o vizită de sprijin a ţării angrenate în război cu Rusia, relatează Agerpres, care citează dpa. El va fi, duminică, primul şef de stat care se va adresa parlamentului Ucrainei de la începerea războiului, în urmă cu trei luni, potrivit administraţiei prezidenţiale poloneze de la Varşovia.

ACTUALIZARE 09.05: Moscova are în vedere schimbul de prizonieri ucraineni din regimentul Azov cu Viktor Medvedchuk, un politician și oligarh ucrainean pro-rus, potrivit presei de stat ruse.

„Vom studia problema”, a declarat Leonid Slutsky, membru al delegației ruse pentru negocierile dintre Ucraina și Rusia, în timpul unei vizite în orașul ocupat Donețk, a informat sâmbătă agenția de știri de stat rusă RIA Novosti. Medvedchuk a fost reținut de autoritățile ucrainene în aprilie într-o „operațiune specială”, după cum declara președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Cele mai importante informaţii din ziua 87:

Rusia a interzis intrarea în țară a peste 900 de americani, inclusiv președintelui Joe Biden și secretarului de stat Antony Blinken. Lista mai include şi majoritatea senatorilor americani și a membrilor Camerei Reprezentanților, foști și actuali oficiali guvernamentali, jurnaliști, personal militar, avocați, cetățeni, directori executivi și chiar câteva persoane decedate. Pe listă au fost incluși senatorul John McCain și directorul adjunct al Agenției de Informații pentru Apărare, Melissa Drisko, ambii decedați în 2018, precum și Mike Pompeo, fost secretar de stat sub președintele Donald Trump.

Forțele ruse au distrus podul Pavlograd dintre Severodonețk și Lysychansk din regiunea Lugansk din Ucraina, potrivit Serhiy Hayday, șeful administrației militare regionale. Într-o postare pe pagina sa Telegram de sâmbătă, Hayday a spus că acest lucru va „complica foarte mult evacuarea și livrarea ajutorului umanitar”, dar chiar acum, „există o legătură între orașe”. Hayday a mai raportat că 57 de persoane au fost evacuate sâmbătă din regiunea Lugansk.

O lovitură cu rachete rusești asupra Lozovei, în regiunea Harkov, vineri, a afectat peste o mie de apartamente și 11 instituții de învățământ, potrivit primarului Serhiy Zelensky. „Cifrele sunt șocante: 11 instituții de învățământ, inclusiv cinci școli. Sunt întrebări cu privire la valoarea pagubelor suferite de un spital și o clinică. Și Palatul Culturii a fost complet distrus”, a spus primarul sâmbătă într-un comunicat video pe Telegram.

Peste 1.000 de instituții de învățământ ucrainene au fost distruse de armata rusă de la începutul războiului, potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite