A treia seară de proteste în Bucureşti şi în ţară. Sute de mii de oameni s-au adunat din nou în Piaţa Victoriei şi în alte oraşe

2 februarie 2017, 18:30

Aproape 100 de mii de oameni, potrivit estimărilor reporterilor TVR,  s-au strâns din nou joi seara în fața Guvernului,  în al treilea protest de amploare din această săptămână. Ei au manifestat împotriva ordonanţei de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală şi au cerut abrogarea acesteia.  Proteste au fost şi în alte oraşe ale ţării, unde zeci de mii de oameni au ieşit din nou în stradă. Românii au protestat şi în oraşe din străinătate.

Oamenii au ieşit în stradă şi în marile oraşe din ţară. Peste 20 de mii de timişoreni s-au adunat în Piaţa Victoriei şi au plecat într-un marş pe bulevardele principale.

Din marile oraşe din Ardeal, cei mai mulţi, peste 20 de mii de protestatari, s-au strâns la Cluj-Napoca. Şi aproape 15 mii de braşoveni şi mureşeni au ieşit  în stradă.

La Târgu Mureş, proprietarii unei florării le-au împărţit garoafe protestatarilor şi jandarmilor şi i-au îndemnat la acţiuni paşnice. Pentru a treia seară consecutiv, şi craiovenii au ieşit în stradă, aproape 10 mii de oameni.

Protestul s-a reluat seară şi la Constanţa, unde peste 5 mii oameni şi-au arătat nemulţumirea faţă de guvernul PSD.

ORA 00.07 Ultimii protestatari părăsesc Piaţa Victoriei.

ORA 23.59 În Piaţa Victoriei mai sunt aproximativ 2000 de persoane. Atmosfera este calmă, nu s-au înregistrat incidente. Protestatarii rămaşi scandează „Hoţii”, transmite Sorin Năstase aflat la faţa locului.

ORA 23.30 Aproximativ 3000 de oameni mai sunt în Piaţa Victoriei din Bucureşti la această oră.

ORA 23.04 La Timişoara au protestat în această seară  15 de mii de oameni, transmite reporterul TVR Simona Boţog Popovici. Manifestaţia a fost una paşnică. Oamenii  i-au aplaudat pe jandarmi şi poliţişti. Protestatarii au cerut abrogrea ordonanţei 13 şi demisia guvernului, dar doar după abrogare. Oamenii au declarat că se simt trădaţi de timişoreanul Sorin Grindeanu. Au spus că se vor întâlni şi mâine în centrul oraşului.

ORA 23.02 Sunt mai puţini protestatari acum în Piaţa Victoriei. În urmă cu jumătate de oră au fost 100 de mii de protestatari la sediul Guvernului, transmite reporterul Sorin Năstase aflat la faţa locului. Lumea a început să plece din Piaţă. Este o atmosferă calmă şi liniştită, nu s-au mai înregistrat incidente şi violenţe.

ORA 22.30 Unii protestatari pleacă din Piaţa Victoriei.

ORA 21.58 Protestatarii oferă flori jandarmilor aflaţi în Piaţa Victoriei.

(w460) 1. Jandarm

(w460) 2. Jandarm

(w460) 3. Jandarm

(w460) 4. Jandarm

(w460) 5. Jandarm

ORA 21.55 Aproximativ 90 de mii de persoane sunt în Piaţa Victoriei, la proteste, transmite jurnalistul Adelin Petrişor aflat la faţa locului. Două persoane au fost găsite având asupra lor materiale pirotehnice şi au fost scoase din mulţime. Protestele sunt în continuare paşnice.

ORA 21.40 În jur de 80 de mii de oameni sunt în Piața Victoriei la această oră.

Protestatarii din Piaţa Victoriei scandează „PSD, ciuma roşie”, „DNA să vină să vă ia” şi cer retragerea Ordonanţei 13, de modificare a Codurilor Penale.

(w460) Protest î

ORA 21.05 La Cluj sunt peste 30 de mii de oameni în Piaţa Unirii din Cluj, a transmis reporterul TVR aflat la faţa locului. Protestatarii au împărţit flori jandarmilor, poliţiştilor şi chiar jurnaliştilor.

ORA 21.04 Aproximativ 60 de mii de protestatari sunt acum în Piaţa Victoriei din Bucureşti, transmite reporterul Adelin Petrişor la TVR1. Grupuri grupuri de protestatari vin încă în Piaţă. Protestul este unul paşnic, situaţia este calmă.

ORA 21.00 Patriarhia are o reacţie la protestele din Bucureşti şi din ţară în care sute de mii de oameni cer abrogarea ordonanţei codului penal. Patriarhia spune, prin purtătorul de cuvânt ,Vasile Banescu, că „poziţia ei faţă de contextul social actual, din nefericire din ce în ce mai tensionat, este una de reală îngrijorare şi, în acelaşi timp, una subînţeles favorabilă valorilor statutului de drept. „Biserica promovează constant cultura dialogului şi civilizaţia morală a Decalogului”, a mai spus Vasile Bănescu.

Mesajul ÎPS Ioan Robu, Arhidieceza Catolică Bucureşti. „Cu tot respectul, îi rog pe cei care protestează pe străzi să o facă în mod paşnic; iar pe cei din partidele politice şi din instituţiile Statului îi rog să se gândească numai la binele poporului nostru şi la viitorul ţării, aducându-şi aminte totodată de cuvântul Mântuitorului: „Fericiți făcătorii de pace!”

ORA 20.50 Aproximativ 45 de mii de protestatari sunt acum în Piaţa Victoriei.

ORA 20.11 Sunt aproximativ 25 de mii – 30 de mii de oameni la acestă oră în Piaţa Victoriei, transmite jurnalistul Adelin Petrişor. Se scandează „PSD, ciuma roşie”, „DNA să vină să vă ia”. Sunt multe pancarte cu mesaje împotriva liderului PSD, Liviu Dragnea.  Protestul este unul paşnic. Protestatarii împart flori.

ORA 20.06 Flori pentru jandarmi, la Guvern.

ORA 19.41 Sunt cel puţin 15 mii de oameni acum în Piaţa Victoriei din Capitală, transmite Adelin Petrişor aflat la faţa locului. Manifestanţii s-au apropiat de gardul guvernului. Jandarmii se aşteaptă la un protest masiv şi în această seară. Un agitator a fost scos din mulţime, dar protestul este unul paşnic. Oamenii strigă „Abrogare” şi „Hoţii!”

ORA 19.35 Aproximativ 10 mii de protestatari sunt acum în Piaţa Victoriei, potrivit unor estimări.

ORA 19.30 Protestele continuă şi  la Cluj, Timișoara, Craiova, Iași,dar şi în alte oraşe ale ţării. Corespondenţii TVR transmit ultimele informaţii de la faţa locului, în Telejurnale şi Ediţii Speciale. La Iaşi, protestatarii au venit în această seară cu flori, pe care le-au împărţit jandarmilor.

La Cluj Napoca, aseară, au ieşit în stradă peste 35 de mii de oameni. Cu pancarte, cărucioare şi biberoane, mamele au ieşit dimineaţă în Piaţa Unirii cu tot cu copiii lor.

ORA 19.24 O persoană turbulentă a fost scoasă din mijlocul protestatarilor.

ORA 19.03 În Piața Victoriei sunt în jur de 6-7 mii de oameni, a transmis jurnalistul Adelin Petrişor pentru Telejurnalul de la ora 19.00. Poliţiştii au început să blocheze circulaţia pe străzile adiacente. Traficul a fost deja închis pe bulevardul Kiseleff.

ORA 18.40 Zeci de oameni continuă să vină spre locul protestului din Piaţa Victoriei.

ORA 18.30 Protestatarii încep să se adune în Piaţa Victoriei din Bucureşti.

Sute  de mii de oameni au protestat aseară în Bucureşti şi în peste 40 de oraşe din ţară faţă de modificarea Codurilor Penale. A fost cea mai amplă manifestaţie din ultimii 25 de ani.

La Bucureşti au fost 150 de mii de protestatari care au cerut, mai ales, retragerea ordonanţei care dezincriminează abuzul în serviciu şi demisia Guvernului.

La un moment dat, protestul paşnic a degenerat, după ce câteva persoane au aruncat cu sticle, pietre şi petarde în forţele de ordine.

Preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat dur la modul în care au intervenit ministerul de Interne şi jandarmii aseară în Piaţa Victoriei. A cerut explicaţii în scris ministrului de Interne Carmen Dan.

Serviciul Român de Informatii a anunţat că a informat atât ministerul de Interne, cât si Poliţia şi Jandarmeria despre pregătirea unor manifestări violente la protestul din Piaţă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite