LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 197 | Armata ucraineană a recucerit mai multe așezări din provincia Harkov. Secretarul de stat american Antony Blinken, vizită la Kiev

8 septembrie 2022, 07:10

ACTUALIZARE 20.06 Ucraina a lovit peste 400 de ţinte ruseşti cu sistemele de rachete HIMARS furnizate de SUA, a declarat joi, la baza aeriană Ramstein din Germania, şeful statului major interarme al SUA, generalul Mark Milley.

ACTUALIZARE 19.25 Secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, aflat în Ucraina, i-a spus lui Volodimir Zelenski că războiul cu Rusia se află într-un „moment crucial”, în timp ce armata Ucrainei își continuă contraofensiva în sudul țării.

Știm că acesta este un moment esențial, la mai bine de șase luni de la declanșarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, deoarece contraofensiva voastră aflată în curs se dovedește eficientă”, a afirmat Blinken, citat de AP. La rândul său, Zelenski a răspuns: „Suntem recunoscători pentru semnal, pentru acest sprijin enorm pe care îl oferiți zi de zi.”

ACTUALIZARE 18.52 NATO discută despre susţinerea pe care ar trebui să o primească Ucraina în viitorul apropiat. Preşedintele Klaus Iohannis participă, de la distanţă, la o reuniune prezidată de preşedintele american Joe Biden. Este o întâlnire cu lideri internaționali, ai instituțiilor Uniunii Europene și NATO.

ACTUALIZARE 17.49 Două persoane au fost ucise și patru  de bombardamente rusești în regiunea Donețk, potrivit biroului procurorului general al Ucrainei, citat de The Guardian.

ACTUALIZARE 14.47 Potrivit The Guardian, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a făcut o vizită neanunțată  la Kiev. În cadrul vizitei sale, Blinken a vizitat un spital de copii din capitala Ucrainei și a fost fotografiat ținând un câine care descoperă mine.

ACTUALIZARE 14.15 Președintele Zelenski a anunțat că a revocat cetățenia ucraineană pentru patru persoane, trei ruși și un român, acuzate de contrabandă cu armament.

ACTUALIZARE 14.12 Bugetul Ucrainei pe anul viitor va fi unul dedicat apărării, a anunțat președintele Volodimir Zelenski: „Este clar că bugetul anului viitor va fi al unei ţări în război. Specialiştii vor prezenta detaliile, dar vreau să menţionez un aspect politic esenţial. Peste un trilion de hrivne vor fi alocaţi pentru securitate şi apărare. Aceasta va fi prioritatea numărul 1.”

Zelenski a anunțat că, și în aceste condiții, obligațiile sociale, inclusiv pensiile, vor fi onorate deplin.

ACTUALIZARE 14.00 Ministerul britanic al Apărării a făcut publică cea mai recentă hartă a atacurilor rusești și a locațiilor trupelor din Ucraina.

ACTUALIZARE 13.00 Lupte grele se dădeau joi în zone din apropierea centralei nucleare Zaporojie (sudul Ucrainei), ocupată de forţele ruse, după ce Kievul a avertizat că ar putea să fie nevoit să închidă centrala pentru a evita un dezastru, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Unele sate şi comunităţi din apropierea centralei au fost puternic bombardate în ultimele 24 de ore, până joi dimineaţă, cu tancuri, mortiere, tunuri de artilerie şi lansatoare de rachete multiple”, indică Statul Major General al forţelor armate ucrainene în buletinul său din cursul dimineţii despre situaţia de pe front.

În cursul nopţii, forţele ruse au tras de patru ori cu rachete şi cu artileria grea asupra oraşului Nikopol din apropiere (pe malul opus al fluviului Nipru), a declarat guvernatorul ucrainean al regiunii, Valentin Reznicenko, pe Telegram, menţionând că cel puţin 11 case de locuit şi alte clădiri au fost avariate în urma bombardamentelor.

Ucraina a declarat miercuri că ar putea să fie nevoită să închidă centrala nucleară din Zaporojie şi le-a cerut locuitorilor din zonele adiacente să se evacueze pentru propria lor siguranţă.Rusia şi Ucraina se acuză reciproc pentru bombardamentele din proximitatea centralei şi în perimetru ei, ceea ce creşte riscul producerii unei catastrofe nucleare.

Rușii bombardează Nikopol

Trupele ruse au preluat controlul asupra acestei centrale – cea mai mare din Europa – la scurt timp după declanşarea invaziei în 24 februarie, dar uzina este operată în continuare de tehnicieni ucraineni.

Mikola Lukaşuk, şeful consiliului regional din Dnipro (Dnepropetrovsk), a declarat pe canalul său Telegram că ruşii bombardează Nikopol dinspre Energodar – principalul oraş care deserveşte centrala din Zaporojie.

Ocupanţii bombardează în mod deliberat obiective civile pentru a teroriza populaţia, spune Lukaşuk.

Moscova neagă constant că atacă deliberat civili

Rusia neagă constant că atacă în mod deliberat civili în ceea ce ea numeşte „operaţiune militară specială pentru dezarmarea şi denazificarea” Ucrainei.

Kievul şi aliaţii săi susţin că invazia este un război de agresiune neprovocat, notează Reuters.

Agenţia de stat rusă TASS, citând un şef al administraţiei din Energodar numit de Moscova, Aleksandr Volga, a transmis că forţele ucrainene nu au efectuat tiruri de artileriei asupra centralei.

Niciun tir de artilerie nu a fost observat asupra centralei, dar dronele zboară periodic, a declarat Volga, citat de TASS. Potrivit lui, „proiectile au fost lansate de drone pe teritoriul centralei în ultimele zile”. Reuters nu a putut verifica toate aceste informaţii dintr-o sursă independentă

ACTUALIZARE 12.20 O mare parte a orașului Belgorodului și a regiunii Belgorod au rămas fără electricitate din cauza unui „accident la o substație”, a anunțat joi Belgorodenergo, compania rusă responsabilă de funcționarea stației electrice, informează News.ru.

(w620) Explozie l

Compania a anunțat o oprire de urgență, cauzele accidentului urmând a fi investigate de autoritățile responsabile. Explozia a avut loc în timpul nopții de miercuri spre joi, autoritățile locale afirmând că alimentarea cu energie electrică a orașului va fi restabilită pe cât de curând posibil. O înregistrare video distribuită pe platformele social media a surprins explozia de la distanță.

ACTUALIZARE 11.40 Leonid Sluţki, cel care i-a succedat lui Vladimir Jirinovski la conducerea Partidului Liberal-Democrat din Rusia, a îndemnat Moscova să-şi sporească sprijinul pentru Transnistria, despre care a declarat într-o emisiune televizată miercuri că această regiune „aparţine Rusiei”, a relatat agenţia rusă de presă oficială RIA Novosti, citând canalul tv al formaţiunii.

„Transnistria este teritoriul nostru. Este necesar să reconstruim aeroportul din Tiraspol. Pe lângă centrala termo-electrică Moldovenească ( Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, n.r.) trebuie dezvoltate şi alte proiecte importante de infrastructură. Suntem în contact cu conducerea transnistreană”, a declarat Sluţki în timpul unei vizite în Extremul Orient rus.

Declaraţiile făcute de Sluţki au fost transmise marţi de un canal de televiziune aparţinând LDPR, formaţiune despre care presa de opoziţie din Rusia susţine că este o „creaţie a FSB” (Serviciul Federal de Securitate, ex-KGB).

Leonid Sluţki pare să urmeze calea predecesorului său Vladimir Jirinovski, un controversat politician extremist decedat în aprilie, cunoscut pentru tiradele sale antioccidentale, nota recent publicaţia independentă rusă Zona.Media, declarată agent străin de autorităţile ruse. La funeraliile jurnalistei Daria Dughina, fiica ideologului conservator Aleksandr Dughin, liderul LDPR a pronunţat formula „O ţară, un preşedinte, o victorie!”, amintind de sloganul nazist „Ein Volk, ein Reich, ein Führer”.

Transnistria – regiune separatistă din estul Republicii Moldova, unde Rusia dispune de Grupul Operativ de Trupe Ruse (GOTR) şi de forţe de menţinere a păcii – revine periodic în discursul diverşilor responsabili de la Moscova, menţionează media de peste Prut.

Ministrul de externe Serghei Lavrov declara la 2 septembrie că Moscova va face totul pentru a proteja interesele populaţiei rusofone din Republica Moldova şi că autorităţile de la Chişinău ar evita un dialog direct cu Tiraspolul pentru că şi-ar dori soluţionarea conflictului pe altă cale decât cea diplomatică. Într-o declaraţie ulterioară, şeful diplomaţiei ruse a avertizat că o situaţie de ameninţare la adresa securităţii trupelor ruse în Transnistria risca să declanşeze o confruntare militară cu Moscova.

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, care a pledat dintotdeauna pentru rezolvarea paşnică şi numai pe cale politică a conflictului din Transnistria, a calificat declaraţiile şefului diplomaţiei ruse drept „provocare ordinară”, cu scopul de a destabiliza situaţia din Republica Moldova pe fondul războiului declanşat de Rusia în Ucraina vecină. Ea i-a îndemnat pe cetăţenii moldoveni „să nu se lase manipulaţi” de astfel de declaraţii, potrivit Deschide.md.

 

ACTUALIZARE 11.30 Departamentul pentru Situații de Urgență din regiunea Donețk, a transmis, joi, pe Facebook, că unitatea de pompieri din Bakhmut a fost vizată de focul inamicului, doi pompieri fiind răniți. „Astăzi, aproximativ la ora 01:00, unitatea de pompieri și salvare Bakhmut a fost atacată pentru a doua oară. În urma bombardamentelor, doi salvatori au fost răniți. Starea ambilor angajați este satisfăcătoare, au primit asistență medicală calificată”, se arată în mesaj. În urma bombardamentului, geamurile a patru porți de intrare în stația de pompieri au fost distruse. În plus, au fost avariate două echipamente – o cisternă de apă și o ambulanță de utilități.

ACTUALIZARE 11.00 Comandantul șef al forțelor armate al Ucrainei a oferit o evaluare detaliată a războiului de până acum, precizând că „amenințarea directă” a posibilei utilizări de către Rusia a armelor nucleare tactice a avut o influență majoră asupra adoptării deciziilor importante luate. „Bătăliile de pe teritoriul Ucrainei au demonstrat deja cât de mult neglijează Federația Rusă problemele securității nucleare globale chiar și într-un război convențional. Este greu de imaginat că loviturile nucleare vor permite Rusiei să încalce voința Ucrainei de a rezista”, a precizat Valeri Zalujni.

ACTUALIZARE 10.30 Consiliul pentru Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei (SNBO) a decis miercuri să includă pe lista sa cu sancţiuni 606 de reprezentanţi ai elitei politice din Federaţia Rusă, a anunţat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său cotidian, difuzat în noaptea de miercuri spre joi, potrivit agenţiei de presă oficiale ucrainene Ukrinform.

„SNBO a adoptat astăzi (miercuri) o decizie importantă privind impunerea de sancţiuni împotriva a 606 de persoane fizice care aparţin elitei conducătoare a Rusiei: 28 de membri ai Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse; 154 de membri ai Consiliului Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus); 424 de membri ai Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului federal). Toţi aceştia sunt responsabili pentru acest război, pentru această teroare împotriva poporului nostru”, a afirmat preşedintele ucrainean, fără să menţioneze vreun nume.

Niciunul dintre ei nu va scăpa de responsabilitate, este doar o chestiune de timp, a adăugat Volodimir Zelenski.

„Noi am făcut deja unele demersuri juridice, diplomatice şi politice pentru ca ei să fie traşi la răspundere. Vom continua să luăm toate măsurile necesare într-un mod chibzuit”, a spus el.

Totodată, preşedintele ucrainean a indicat că Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a efectuat miercuri o importantă operaţiune care a vizat un număr de persoane supuse sancţiunilor pe teritoriul Ucrainei.

„Am spus de nenumărate ori că nu este loc în Ucraina pentru contrabandişti şi reţele criminale. Se pare că unii dintre ei nu au înţeles asta. Ei bine, acum vor înţelege”, a remarcat Zelenski, specificând că printre aceştia figurează şefi din serviciul vamal ucrainean care erau în cârdăşie cu contrabandiştii. Aceştia au fost suspendaţi şi „vor primi un răspuns legal la toate acţiunile lor ilegale”, a menţionat el.

Printre ei sunt persoane care aveau şi cetăţenie străină, inclusiv rusă şi română, a afirmat Volodimir Zelenski, indicând că, în baza propunerii făcute de SBU, a decis să le retragă cetăţenia ucraineană acestora, fără să facă public vreun nume.

În acest context, Ukrinform aminteşte că guvernul de la Kiev a adoptat o hotărâre la 2 septembrie prin care propune să fie supusă atenţiei SNBO aplicarea de sancţiuni suplimentare împotriva lui Vitali Zaharcenko, fost ministru de interne în perioada preşedinţiei prorusului Viktor Ianukovici, care în primele zile ale lui ianuarie 2014 a fugit la Moscova, pe fondul mişcării de contestare care a adus la putere în Ucraina forţele prooccidentale.

Rusia a declanşat la 24 februarie o invazie neprovocată şi nejustificată în Ucraina, denumind-o „operaţiune militară specială”, primul război de cucerire în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

ACTUALIZARE 10.00 Belarus a început exerciţii militare în mai multe regiuni, inclusiv la frontiera cu Polonia

ACTUALIZARE 09.30  24 de angajați ai Serviciului Vamal din Ucraina au fost concediați, iar patru cetățeni străini, printre care și un român, au pierdut cetățenia ucraineană în urma unei anchete a Serviciului de Securitate a Statului, care vizează influența Rusiei asupra activității autorităților vamale din țara invadată de Rusia, potrivit The Kyiv Independent. În urma perchezițiilor la persoanele suspecte, SBU a găsit arme, muniții și explozibili.

Persoanele anchetate de serviciile secrete din Ucraina au fost implicate în activități ilegale prin intermediul unor structuri și încercau să influențeze funcționarii vamali.

Potrivit SBU, românul și cei trei ruși se aflau pe lista de sancțiuni a contrabandiștilor și a inițiat anularea cetățeniei ucrainene a celor patru persoane.

Serviciile secrete ucrainene susțin că aceștia au încercat să eludeze restricțiile, au desfășurat activități ilegale și au încercat să influențeze oficiali ucraineni.

Sub supravegherea Parchetului General, au fost efectuate 23 de percheziții la mai multe persoane aflate pe lista de sancțiuni, în urma cărora au fost găsite arme, muniții și explozibili.

În prezent, 24 de ofițeri vamali, inclusiv înalți funcționari publici, au fost deja suspendați din funcție.

ACTUALIZARE 08.30 Armata ucraineană a deschis focul asupra Melitopolului, iar sediul mișcării publice „Suntem împreună cu Rusia” a fost aruncat în aer, a transmis, pe Telegram, Vladimir Rogov, membru al consiliului administrației militaro-civile ruse din regiunea Zaporojie. Potrivit acestuia, ucrainenii au lovit Melitopol și Berdiansk „după publicarea rezultatelor unui sondaj privind sprijinul locuitorilor din regiunea Zaporojie pentru un referendum privind aderarea la Federația Rusă”. Ulterior guvernatorul Sevastopolului, Mihail Razvozhaev, a scris pe canalul său Telegram că nimeni nu a fost ucis în timpul bombardamentului. „După informațiile mele: slavă Domnului, toată lumea este în viață”, a transmis Mihail Razvozhaev.

ACTUALIZARE 07.15 Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat miercuri că forţele ucrainene au recucerit mai multe localităţi din regiunea Harkov, situată în nord-estul Ucrainei, care fuseseră ocupate de trupele ruse, fără a oferi însă detalii, transmite AFP.

„Săptămâna aceasta avem veşti bune din regiunea Harkov”, a spus preşedintele Zelenski în discursul său video de seară difuzat pe reţelele de socializare. Fără a le numi, preşedintele a menţionat doar „localităţi în care steagul ucrainean a revenit”.

(w620) V. Zelensk

Observatorii au raportat în ultimele zile despre un presupus progres al forţelor ucrainene în regiunea Harkov, fără ca aceste informaţii să poată fi verificate dintr-o sursă independentă.

Ucraina întreprinde încă de săptămâna trecută o contraofensivă în sudul ţării, despre care pretinde că are succes, în timp ce Moscova dă asigurări că adversarul suferă pierderi grele.

Regiunea Harkov a fost parţial ocupată de armata rusă de la începutul invaziei, pe 24 februarie. Oraşul Harkov, al doilea ca mărime din Ucraina, este în mod regulat vizat de bombardamente soldate cu morţi, dar forţele Moscovei nu au reuşit niciodată să îl cucerească.

Tot miercuri, un înalt oficial al Pentagonului a declarat că forţele ucrainene fac „progrese lente, dar semnificative” pe câmpul de luptă şi în prezent se descurcă în sud mai bine decât o face Rusia.„Suntem încă la început. Cred că ucrainenii fac progrese lente, dar semnificative. Şi vom vedea cum se vor desfăşura lucrurile”, a declarat subsecretarul pentru politica de apărare Colin Kahl în cadrul unui eveniment găzduit de Defense News.„Dar cu siguranţă cred că, în acest moment, în sud lucrurile merg mai bine pentru partea ucraineană decât pentru partea rusă”.

 

ACTUALIZARE 07.00 Agenţia ucraineană Energoatom a acuzat forţele ruse care ocupă centrala nucleară Zaporojie din sud-estul Ucrainei că i-au răpit şi maltratat din personal, informează joi dpa.

Preşedintele Energoatom, Petro Kotin, a declarat pentru grupul media german Funke că aproximativ 200 de persoane au fost reţinute, iar compania nu ştie unde se află în prezent unele dintre acestea, adăugând că au existat cazuri în care angajaţii agenţiei au fost torturaţi şi ucişi.

Kotin a spus că este foarte dificil pentru personalul Energoatom să continue munca la centrală, adăugând că cei care au rămas au înţeles cât de vital este să se asigure că sunt menţinute standardele de siguranţă nucleară şi de protecţie împotriva incendiilor.

(w620) Petro Koti

Potrivit lui Kotin, aproximativ 1.000 de angajaţi ucraineni menţin instalaţia în funcţiune. Prin comparaţie, aproximativ 11.000 de angajaţi lucrau la centrală înaintea războiului.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), în raportul său despre centrală publicat la începutul acestei săptămâni, a descris situaţia ca nesustenabilă. AIEA a avertizat cu privire la lipsa de personal şi a spus că experţii rămaşi sunt supuşi unui nivel de stres atât de ridicat încât s-ar putea produce greşeli operaţionale. A mai precizat că echipei sale nu i s-a permis accesul peste tot în centrală.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite