Război în Ucraina, ziua 172 | Zelenski: Fiecare militar rus care trage în centrala de la Zaporojie devine o țintă specială. Rușii au probleme cu aprovizionarea, după ce au fost distruse podurile peste Nipru
14 August 2022, 07:52 (actualizat 14 August 2022, 22:08)
(actualizat 14 August 2022, 22:08) | Știrile TVR

Preşedintele Ucrainei i-a avertizat pe militarii ruși care trag în cea mai mare centrală nucleară din Europa, cea de la Zaporojie, sau care o folosesc ca bază de tragere, că vor deveni ținte speciale pentru forțele ucrainene. ONU și SUA au propus o zonă demilitarizată în jurul centralei nucleare, unde situația rămâne tensionată.

Liderul de la Kiev ar vrea ca noul pachet de sancțiuni la adresa Rusiei să conțină și elemente care să blocheze industria nucleară rusă.

Volodimir Zelenski s-a referit la operațiuni de șantaj cu centrala nucleară de la Zaporojie și a cerut ca rușii responsabili să răspundă în fața unei instanțe internaționale.

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: "Fiecare militar rus care trage în centrală sau trage folosind centrala ca acoperire trebuie să înțeleagă că devine o țintă specială pentru serviciile noastre de informaţii, pentru armata noastră".

Centrala nucleară de la Zaporojie este prinsă într-un câmp de luptă între Ucraina și Rusia, iar de câteva zile au fost raportate incidente care au îngrijorat comunitatea internațională.

Experţi de la Agenția internațională pentru energie atomică se tem că atacurile ar putea avaria bazinele cu combustibil uzat sau reactoarele.

Directorul Agenției a cerut în fața Consiliului de securitate al ONU acces imediat pentru inspectori la Zaporojie, pentru o evaluare obiectivă.

Ucraina a anunțat că trupele ruse care au ajuns la fluviul Nipru din regiunea Herson, ocupată de ruși, riscă să rămână blocate după ce podurile din zonă nu mai sunt operaționale.

Autoritățile ucrainene le-au cerut civililor să părăsească regiunea.

REPERELE ZILEI

ACTUALIZARE 14.00 Ucraina a anunţat duminică că trupele ruseşti care au ajuns la fluviul Dnepr din regiunea Herson, oraş din sud ocupat de Moscova, riscă să rămână blocate după ce toate podurile existente au fost scoase din uz, relatează AFP.

"Singurele mijloace de traversare a fluviului pentru ocupant sunt pontoanele din apropierea podului Antonivski, dar nu vor putea să răspundă total nevoilor lor", a declarat televiziunii ucrainene un deputat regional, Serghii Hlan.

Potrivit lui, "Rusia îşi transferă centrele de comandament de pe ţărmul drept al fluviului pe cel stâng, conştientă fiind că în caz de escaladare acestea nu vor putea fi evacuate la timp".

El a estimat la 20.000 numărul soldaţilor ruşi prezenţi pe malul drept al fluviului şi a precizat că ei pot "să traverseze în continuare pe jos podurile scufundate".

Trupele ruseşti au ocupat de la începutul invaziei în Ucraina Hersonul, de pe fluviul Dnepr, singura capitală regională pe care acestea au reuşit să o cucerească.

Ele au avansat câteva zeci de kilometri spre vest dar cele trei poduri (două rutiere şi unul feroviar) care traversau fluviul în zona pe care o controlau au fost bombardate în ultimele săptămâni.

Cel mai important este podul Antonivski, într-o suburbie a Herson, lovit de mai multe cu rachete de la sfârşitul lui iulie. Un altul este podul de la Nova Kahovka, la 50 km spre nord-est, lovit în această săptămână.

"Ieri (vineri), forţele noastre armate au reuşit în cele din urmă să lovească eficient podul din apropiere de Nova Kahovka. Ruşii nu mai pot să transfere material, muniţii şi chiar hrană pentru trupele lor", afirmase deja sâmbătă seară Serghii Hlan.

Ministerul britanic al Apărării a confirmat sâmbătă, în briefingul său cotidian, că "principalele două poduri rutiere de acces la teritoriul ocupat de Rusia pe malul vestic al Denpr sunt probabil scoase din uz"

ACTUALIZARE 13.30 2 civili uciși alți 10 răniți în Donețk, în urma bombardamentelor din ultima zi Bilanțul a fost prezentat duminică de guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kirilenko, care a raportat că trupele ruse au tras asupra comunității Krasnohorivka sâmbătă.

(w620) Bombardame

ACTUALIZARE 12.20 Statul Major al Ucrainei a transmis duminică că Rusia a pierdut 43.550 de soldați în Ucraina din 24 februarie. De asemenea, Rusia a pierdut și 1.864 de tancuri, 4.126 de vehicule blindate de luptă, 3.039 de vehicule și rezervoare de combustibil, 980 de sisteme de artilerie, 261 de rachete multiple. sisteme, 136 sisteme de apărare aeriană, 194 elicoptere, 233 avioane, 784 drone și 15 bărci.

ACTUALIZARE 11.50 Procuratura Generală a Ucrainei a raportat sâmbătă că 28.231 de crime de război au fost comise de forțele ruse în Ucraina de la începutul războiului, potrivit Kyiv Independent. Forțele de ordine ucrainene au înregistrat, de asemenea, 13.181 de crime împotriva securității naționale a Ucrainei.

ACTUALIZARE 11.00 Prioritatea Rusiei a fost probabil săptămâna trecută să reorienteze unităţi pentru a-şi consolida campania în sudul Ucrainei, informează serviciile de informaţii militare britanice într-o postare pe Twitter, relatează Reuters.

Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc de bombardarea complexului centralei nucleare de la Zaporojie, din sudul Ucrainei. Rusia a ocupat centrala anterior în acest an.

Forţele susţinute de Rusia ale aşa-numitei Republici Populare Doneţk au continuat să încerce să pătrundă la nord de oraşul Doneţk, potrivit sursei citate.

Lupte grele au loc îndeosebi în localitatea Peski, în apropiere de aeroportul din Doneţk, a anunţat Ministerul Apărării britanic în buletinul său zilnic de informaţii publicat pe Twitter.

Comandamentul militar ucrainean a anunţat sâmbătă că "lupte crâncene" continuă la Piski, o localitatea asupra căreia Rusia anunţase anterior că are controlul deplin.

Regatul Unit a mai precizat că asaltul rusesc "probabil" îşi propune să asigure autostrada M04, principalul drum de acces spre Doneţk din Vest.

ACTUALIZARE 08.00 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sâmbătă seară, în discursul către naţiune, că forţele ruse „organizează provocări constante cu bombardarea teritoriului centralei nucleare şi încearcă să-şi aducă forţele suplimentare în această direcţie pentru a şantaja şi mai mult statul nostru şi întreaga lume liberă”, potrivit News.ro.

(w620) Volodimir

ACTUALIZARE 07.50 Rusia a continuat sâmbătă bombardamentele în mai multe zone ale Ucrainei, inclusiv în Zaporojie. Au fost semnalate atacuri cu rachete în Harkov, Sumî și Cernihiv. De cealaltă parte, forțele de la Kiev au distrus un pod feroviar și unul rutier peste râul Nipru, iar rușii au acum probleme cu aprovizionarea, transmite Ministerul Apărării din UK.

Un oficial de la Pentagon a lăudat trupele ucrainene în lupta lor împotriva Rusiei, spunând că au făcut lucruri despre care „nu credem că sunt posibile”, informează Newsweek. Oficialul de la Departamentul american al apărării a spus că, în ciuda forțelor ruse superioare, moralul trupelor lui Vladimir Putin, precum și „capacitatea lor de a se întreține” au fost puternic afectate. Pe o scară de la zero la 10, oficialul a evaluat eficacitatea forțelor armate ale Ucrainei la 12 „pe baza a cât de impresionante au fost pentru noi în atât de multe moduri diferite”. Oficialul de la Pentagon a precizat că în timpul războiului, au existat mari victime civile din cauza „bombardelor fără discernământ pe care forțele ruse le utilizează”.

Cu toate acestea, forțele ruse au fost afectate de „capacitatea ucrainenilor de a obține comanda și controlul (n.r. -rușilor), muniție, susținere și locații logistice” și că ucrainenii „au găsit modalități de a face lucruri pe care nu le-am fi crezut posibile”.