Liviu Dragnea, condamnat definitiv la trei ani și șase luni în dosarul angajărilor fictive. Fostul lider al PSD a fost încarcerat la penitenciarul Rahova

27 mai 2019, 13:54

Liviu Dragnea a ajuns în această după amiază după gratii. A fost condamnat la 3 ani și șase luni de închisoare în dosarul angajărilor fictive. A fost încarcerat la penitenciarul Rahova.

Liderul partidului a făcut tot ce i-a stat în putință să nu apară în public imediat după anunțarea sentinței. A folosit chiar și o mașină momeală pentru jurnaliști. Un șofer s-a plimbat cu mașina lui prin tot orașul, în timp ce el aștepta poliția în locuința din București.

Liviu Dragnea este considerat un deținut vulnerabil, susțin surse judiciare. Tocmai de aceea are un statut special, la fel ca alți politicieni sau magistrați care au ajuns după gratii. Aceleași surse precizează că Liviu Dragnea ar putea sta în celulă cu Radu Mazăre, de asemenea un deținut vulnerabil.

Verdicul judecătorilor a fost dat puțin înainte de ora 14.00. După două ore de deliberări, au decis că niciunul din inculpații din dosar nu va ajunge la închisoare, cu excepția lui Liviu Dragnea.

Judecătorii au decis să mențină decizia de la fond, aceea de 3 ani și șase luni.

Liviu Dragnea a fost găsit vinovat pentru că și-a folosit influența de președinte al Consiliului Județean Teleorman asupra mai multor angajați ai Direcției pentru Protecția Copilului. Aceștia au menținut în funcție două femei care, în realitate, prestau servicii pentru partid.

Liviu Dragnea a primit vestea acasă, de la unul dintre apărătorii săi.

Două ore mai târziu, mașina liderului PSD părăsea locuința, semn că a ales să se predea.

Mașina, în interiorul căreia nu se putea zări nimic, din cauza geamurilor fumurii, era însă o momeală pentru jurnaliști. Șoferul a făcut mai multe ture prin Capitală, urmărit îndeaproape de ziariști. În acest timp, polițiștii soseau la locuința lui Liviu Dragnea pentru a pune mandatul în executare.

Pe tot parcursul drumului, Dragnea a făcut tot ce i-a stat în putință să nu fie zărit. Jurnaliștii TVR au reușit să surprindă câteva cadre cu el. La 17.20, Dragnea a ajuns la penitenciarul Rahova.

În timp ce porțile se închideau în urma lui, liderii partidului se reuneau la sediul PSD din Băneasa. Conducerea a fost preluată de premierul Viorica Dăncilă.

Este pentru prima dată când liderul unui partid este trimis la închisoare în timpul mandatului.

ACTUALIZARE. Liviu Dragnea a ajuns la Penitenciarul Rahova. Liderul PSD urmează să fie încarcerat şi să stea într-o perioadă de carantină de 21 de zile, după care autorităţile vor decide la ce penitenciar îşi va executa pedeapsa.

Alte sentințe în acest dosar:

Olguta Șefu a fost achitată pentru abuz în serviciu, dar a primit o condamnare la un an de închisoare cu suspendare pentru fals intelectual.

Valentina Marica a fost achitată pentru abuz.

Balaban Constantin achitat pentru abuz, dar a primit un an cu suspendare pentru fals intelectual.

Gheorge Nicușor achitat pentru abuz, condamnat 3 luni suspendare pentru fals.

Miloș Rodica – 3 ani cu suspendare.

Marineci Ionel – 3 ani de închisoare cu suspendare.

Botorogeanu Adriana  a primit o condamnare la 2 ani cu suspendare.

Bombonica Prodana a fost achitată, s-a dispus încetarea procesului penal.

______________________________________________________

În primă instanţă, Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu.

La ultimul termen al procesului, din 20 mai, un procuror de la DNA a cerut judecătorilor să-l condamne pe Dragnea şi pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la fals intelectual, pentru care a fost achitat la instanţa de fond.

„DNA a făcut apel faţă de soluţia de achitare dată de instanţa de fond în cazul inculpatului Liviu Dragnea. Soluţia instanţei de fond este nelegală şi netemeinică. Există probatorii privind transferul de rezoluţie infracţională de la Floarea Alesu la Liviu Dragnea, atât în legătură cu infracţiunea de abuz în serviciu, cât şi cu privire la falsul intelectual. Instanţa de fond a stabilit că Liviu Dragnea a avut un ascendent asupra inculpatei Floarea Alesu. Vă solicităm să dispuneţi condamnarea inculpatului Liviu Dragnea şi pentru infracţiunea de fals intelectual. Dragnea este autorul moral al infracţiunii de abuz în serviciu comisă de Floarea Alesu. Vă solicităm să reanalizaţi probatoriile şi să majoraţi spre mediu pedepsele”, a spus, atunci, procurorul DNA.

Liviu Dragnea nu a fost prezent la ultimul termen de judecată, el fiind reprezentat în sala de judecată de doi avocaţi.

Completul care l-a judecat pe Dragnea este format din cinci judecătoare: Simona Daniela Encean, Tatiana Lucia Rog, Alexandra Iuliana Rus, Luciana Mera şi Rodica Aida Popa. Judecătoarea Luciana Mera va ieşi la pensie începând cu data de 1 iunie, potrivit Agerpres.

Procesul se află în faza de apel după ce, pe 21 iunie 2018, un complet de trei judecători de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat pe Liviu Dragnea la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu în dosarul „DGASPC Teleorman”, care viza angajarea fictivă a Adrianei Botorogeanu şi a Anisei Niculina Stoica. Decizia de condamnare a fost luată de judecătorii Geanina Arghir şi Constantin Epure, în timp ce Ştefan Pistol a votat pentru achitarea liderului PSD.

Alte condamnări la prima instanţă:

– Floarea Alesu, fost director general al DGASPC Teleorman, 3 ani, 7 luni şi 20 de zile de închisoare cu executare;

– Rodica Miloş, fost director executiv adjunct al DGASPC Teleorman – 3 ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere cu un termen de încercare de 5 de ani;

– Olguţa Şefu, la data faptelor director executiv adjunct al DGASPC Teleorman – 3 ani închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de 5 ani pentru abuz în serviciu;

– Ionel Marineci, fost şef serviciu în cadrul Complexului de servicii destinat copilului şi familiei, pentru abuz în serviciu – 3 ani cu suspendare sub supraveghere cu un termen de încercare de 5 ani;

– Valentina Mirela Marica, la data faptelor şef al Complexului de recuperare şi coordonator al Complexului de servicii destinate copilului şi familiei – 3 ani de închisoare cu suspendare cu un termen de încercare de 5 ani;

– Constantin Claudiu Balaban, şef al Complexului de servicii destinate copilului şi familiei din municipiul Alexandria, 3 ani închisoare cu suspendare cu un termen de încercare de 5 ani;

– Nicuşor Gheorghe, la data faptelor şef al Serviciului Administrativ, Patrimoniu, Tehnic, Aprovizionare – un an închisoare cu suspendare cu termen de încercare de 3 ani;

– Anisa Niculina Stoica: un an de închisoare cu suspendare, cu un termen de supraveghere de 3 ani;

– Adriana Botorogeanu: 2 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere, cu un termen de încercare de 4 ani.

– Încetarea procesului penal în cazul Bombonicăi Prodana, fosta soţie a lui Liviu Dragnea, aceasta achitând prejudiciul în cauză, însă ea are de plătit 1.000 de lei.

Instanţa de fond a admis atunci acţiunea civilă exercitată de DGASPC Teleorman şi i-a obligat pe inculpaţi la plata sumei de 108.612 lei, reprezentând despăgubiri civile cu titlu de daune materiale (drepturi salariale încasate necuvenit de către inculpatele Stoica Anisa Niculina şi Botorogeanu Adriana), fiecare în solidar pentru perioadele menţionate în rechizitoriu.

Procurorii susţin că Floarea Alesu, director executiv al DGASPC Teleorman, în schimbul unor foloase necuvenite, a procedat la menţinerea ilegală în posturi a celor două angajate – Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica.

Potrivit DNA, cele două angajate nu s-au prezentat la serviciu şi nici nu au prestat vreuna dintre activităţile înscrise în contractul lor muncă semnat cu DGASPC Teleorman, desfăşurându-şi de fapt activitatea la sediul organizaţiei PSD Teleorman.

DNA mai susţine că, în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, Liviu Dragnea coordona şi controla activitatea DGASPC Teleorman, instituţie în cadrul căreia au fost încadrate Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica.

Procurorii afirmă că Liviu Dragnea a determinat-o pe Anisa Niculina Stoica să se angajeze şi să fie remunerată în cadrul DGASPC Teleorman.

Dragnea mai este acuzat că a contribuit, prin influenţa pe care o avea în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, ca Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica să fie menţinute în funcţie la DGASPC Teleorman.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite