Liviu Iurea, din Moscova: În Rusia poți să fii ridicat de pe stradă și arestat dacă ai în mână o foaie A4 pe care nu scrie nimic sau dacă porți o panglică verde

Rusia: Protest față de război
Rusia: Protest față de război
10 mai 2022, 10:27

„În Moscova poți să fii ridicat de pe stradă dacă porți în mână o simplă foaie de hârtie format A4, pe care nu scrie nimic. Poți să fii arestat și pentru faptul că porți o panglică de culoare verde. Nu am înțeles de ce panglică de culoare verde, dar am văzut în anumite parcuri că lumea a început să atârne aceste panglici de culoare verde, într-un fel de protest tacit. Nu poți să te îmbraci într-o vestimentație care să aibă culoarea galben și albastru, pentru că imediat asta duce cu gândul la drapelul ucrainean și, la fel, riști să fii arestat. Ce ți se impută? Faptul că promovezi acțiuni care ar discredita forțele armate ruse”, a transmis Liviu Iurea, într-o intervenție prin Skype la emisiunea Referendum moderată de Mihai Rădulescu.

Potrivit corespondentului TVR, „poporul profund rus”, cel care locuiește în provincie, nu prea știe ce se întâmplă în realitate în Ucraina și are acces doar la propaganda rusă, promovată pe toate canalele tv. Iar cei care știu nu au curajul să se exprime, din cauza repercusiunilor.

Sunt foarte mulți care știu ce se întâmplă în Ucraina, dar nu au curajul să spună”, potrivit lui Iurea, care adaugă că în ultima perioadă acțiunile de protest au scăzut foarte mult: „Astăzi (luni 9 mai, n.red), pe întreg teritoriul Federației Ruse, la o populație de 146 de milioane de locuitori, au fost arestate doar 82 de persoane pentru acțiuni de protest”.

Printre cei arestați luni la Moscova, de celebrarea Zilei Victoriei, s-a aflat și o tânără care avea o fotografie a bunicului său, veteran în cel de-al doilea război mondial, cu mesajul: „El nu ar mai fi vrut să se repete așa ceva” (războiul, n. red.)

(w500) Rusia: Pro

Kevin Rothrock, editor în limba engleză al site-ului de știri Meduza, a consemnat pe Twitter actele mai multor  protestatari ruși față de războiul din Ucraina care au ieșit luni pe străzile din Rusia, într-o sfidare curajoasă de Ziua Victoriei.

Declarațiile integrale ale corespondentului TVR la Moscova, Liviu Iurea, în materialul video

CITIȚI ȘI NU războiului! Acte curajoase de protest față de războiul din Ucraina pe străzile Rusiei, chiar de Ziua Victoriei

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite