Liz Truss, primul discurs ca prim ministru: Marea Britanie trebuie să funcționeze din nou din punct de vedere al locurilor de muncă. Voi reduce taxele, voi spori investițiile

Liz Truss numită oficial prim-ministru britanic de regina Elisabeta a II-a
Liz Truss numită oficial prim-ministru britanic de regina Elisabeta a II-a
6 septembrie 2022, 08:03

Liz Truss a fost primită de regina Elisabeta a II-a, la castelul Balmoral, din Scoția. Suverana i-a dat mandat să formeze noul guvern, după demisia lui Boris Johnson. Deși în tinerețe Liz Truss milita pentru abolirea monarhiei, câteva decenii mai târziu a făcut reverențe în fața suveranei. Imediat după audiența la regină, Lizz Truss s-a adresat britanicilor și i-a asigurat că, deși e o perioadă foarte grea, Regatul va depăși furtuna cu bine.

Am un plan ambiţios de creştere economică prin reducerea impozitelor şi prin reforme. Voi reduce impozitele, pentru a răsplăti munca şi pentru a stimula creşterea economică şi investiţiile. Apoi, mă voi ocupa îndeaproape de criza energetică provocată de războiul lui Putin. În această săptămână voi lua măsuri în privinţa facturilor la energie.

Fostul premier a fost și el la regină, pentru a-și prezenta demisia. Era Boris Johnson s-a încheiat încă de azi dimineață, când, foarte devreme, a ieșit în fața reședinței din Downing Street pentru a le vorbi britanicilor pentru ultima dată în calitate de premier: Vom avea, în continuare, forţa de a da oamenilor banii de care au nevoie pentru a depăşi criza energetică provocată de războiul plin de cruzime declanşat de Putin. Ştiu că Liz Truss şi acest guvern conservator grijuliu vor face tot posibilul ca populaţia să depăşească această criză. Ţara va trece cu bine şi vom învinge. Dacă Putin crede că poate şantaja sau intimida poporul britanic, se înşală amarnic.

Pe Liz Truss o așteaptă un mandat extrem de greu. Analiștii spun că nicioadată un premier din Regat nu s-a confruntat cu un munte de probleme chiar din prima zi. În plan politic, nu poate fi foarte sigură de susținerea colegilor conservatori: a câștigat oarecum la limită lupta pentru șefia partidului.

Iar social și economic, Liz Truss se confruntă cu o situație extrem de dificilă, cauzată de inflație, explozia facturilor la energie și tot mai multe nemulțumiri sociale.

Primul discurs în calitate de premier

 

 

Liz Truss a susținut marți seara primul discurs în calitate de premier al Marii Britanii:

  • Vom transforma Marea Britanie într-o țară la care alte națiuni să se uite ca la un model
  • Voi acționa ca să duc Marea Britanie unde trebuie
  • Ca premier, voi avea trei priorități:
  • Voi face ca Marea Britanie sa funcționeze din nou din punct de vedere al locurilor de muncă
  • Voi reduce taxele, voi spori investițiile
  • Vom face tot posibilul să creștem economia
  • Voi aborda problema facturilor la energie, dar și sănătatea și educația
  • Voi acționa și în ceea ce privește criza energetică
  • Voi avea grijă ca facturile să fie plătite
  • Oamenii trebuie să aibă acces la sănătate
  • Mă voi asigura că Marea Britanie UK va fi pe o linie ascendentă
  • Țara noastră a fost făcută de oamenii care au dus lucrurile la bun sfârșit
  • Putem să ne reconstruim economia

Liz Truss, primită de Regina Elisabeta a II-a

În imaginile publicate de serviciile Casei Regale, suverana în vârstă de 96 de ani, sprijinită de un baston, îi strânge mâna noului premier britanic, în vârstă de 47 de ani, care devine astfel cel de-al 15-lea şef al guvernului britanic în timpul celor 70 de ani de domnie ai reginei Elisabeta.

 

 

Echipa lui Liz Truss a actualizat rapid profilul de Twitter al noului premier pentru a marca noul său rol: „Premierul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Liderul Partidului Conservator. MP (membru al parlamentului) pentru (circumscripţia) South West Norfolk”, se precizează în descriere.

„Regina a primit-o astăzi (marţi) în audienţă pe deputata Elizabeth Truss şi i-a cerut să formeze un nou guvern”, a declarat Palatul Buckingham într-un comunicat.

„Doamna Truss a acceptat oferta Majestăţii Sale şi i-a strâns mâna pentru a marca numirea ei în calitate de prim-ministru şi Prim Lord al Trezoreriei”, se menţionează în comunicatul casei regale.

Cu puţin timp înainte, regina Elisabeta a II-a l-a primit la castelul Balmoral pe Boris Johnson căruia i-a acceptat demisia din funcţia de premier.

LIZ TRUSS, CEL MAI COMPLICAT MANDAT DIN ISTORIA REGATULUI

Este pentru prima dată în istoria regatului, când un premier preia mandatul într-o perioadă așa de dificilă din toate punctele de vedere: inflație, facturi insuportabile pentru populație, la gaz și lumină, greve în multe sectoare, de la avocați la gunoieri, precum și un context internațional tensionat, pe fondul agresiunii ruse din Ucraina.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite