Localitățile din Ilfov sunt pline de maidanezi. La aproape o săptămână de la decesul Anei Oroș, echipa Știrilor TVR a surprins haite de câini la marginea Capitalei

27 ianuarie 2023, 17:10

Străzile multor localități din județul Ilfov sunt pline de maidanezi, la fel și câmpurile din apropierea locului unde Ana Oroș a fost sfâșiată, în zona Lacului Morii.

Dragoș Porojnicu, jurnalist TVR: Ne aflăm pe raza județului Ilfov, la o aruncătură de băț față de locul în care Ana Oroș a fost ucisă de maidanezi. Pe terenul din spatele meu am numărat nu mai puțin de 7 câini fără stăpân, de talie mare.

Se dă şi la mine la bicicletă, se dă şi la copii când se duc la şcoală. Nu vine să ia măsuri. Dacă o luaţi acum încolo, o grămadă de câini o să vedeţi.

Noaptea e mai periculos, pentru că unul îi asmute pe toţi, spun oamenii din zonă.

În Chiajna, localitate din Ilfov care se învecinează cu Sectorul 6, zeci de maidanezi pot fi văzuți plimbându-se nestingheriți. Un fenomen scăpat de sub control, admit chiar și reprezentanții Consiliului Judeţean Ilfov.

Hilde Tudora, şef birou, Protecţia Animalelor, Consiliul Judeţean Ilfov: Noi, Consiliul Judeţean Ilfov, noi nu avem atribuţii legale să luăm câinii fără stăpân de pe stradă. Nouă ne spune legea că trebuie să adăpostim animalele abuzate de om, pentru care se deschid dosare penale şi se emit ordine de plasare. Primăriile trebuie să adune câinii de pe stradă. Eu personal mi-aş dori ca această sarcină să treacă în sarcina consiliilor judeţene.

Numai că, până când acest lucru se va întâmpla, maidanezii se înmulţesc din ce în ce mai mult.

Dumitru Constantin, viceprimar, comuna Chiajna, județul Ilfov: Intervine firma de ecarisaj împreună cu Poliţia Locală şi ridică unu, doi, trei, cinci, cât poate să prindă. Vă daţi seama că, dacă este o haită de cinci, şase câini, poate să prindă unu, doi, restul mai fug printre blocuri, pe drumuri de servitute, unde nu te lasă cetăţeanul să intri.

Lucian Bagia, purtător de cuvânt, Asociaţia Chinologică Română: În primul rând să îşi dimensioneze întreg aparatul pentru a putea captura numărul mare de câini de pe străzi. A doua chestiune, sterilizare în masă a câinilor fără stăpân sau a câinilor care nu au utilitate chinologică. Apoi, ce trebuie să mai facă autorităţile, să informeze populaţia în permanenţă. Nu vă mai lăsăţi câinii pe stradă, dacă vedeţi câini, anunţaţi-ne, sterilizaţi câinii şi aşa mai departe.

În judeţul Ilfov, doar două primării au adăposturi pentru câini. În acest moment, ambele sunt arhipline.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite