Locuitorii unei comune din județul Cluj au primit alertă prin SMS să evacueze zona: Pericol de inundații

3 mai 2021, 11:54

În jurul orei 2 noaptea locuitorii din Valea Someșului Rece au primit o avertizare Ro Alert în care li se cerea să evacueze urgent zonele inundabile. Încă de ieri seară, ca urmare a precipitațiilor abundente și a topirii bruste a zăpezii apa barajul Someșul Rece  a depășit cota de siguranță.

O comisie din cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență a decis oprirea alimentării cu apă a lacului din două aducțiuni subterane și începerea golirii controlate. Cu toate acestea apa a crescut în continuare, în jurul orei 01.00 fiind înregistrată o deversare peste cotele de siguranță prin deversorul barajului. Apoi a fost transmis mesajul Ro Alert către telefoanele aflate în arealul situat între localitățile Măguri Răcătău și lacul de acumulare din localitatea Gilău, prin care se solicita populației să ia măsuri de autoevacuare din zonă. Din fericire, creșterea nivelului apei s-a oprit oamenii și bunurile sunt acum în siguranță.

 

Localnicii nu s-au mai întâlnit în ultimii ani cu astfel de situații, dar își aduc aminte de inundația devastatoare din 1995, când zeci de case au fost distruse.

Autoritățile monitorizează în continuare situația.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite