Locuri în care putem practica sporturi de interior în marile orașe

3 februarie 2020, 08:31

În căutarea spațiilor de mișcare mergem prin toată țară. Facem un maraton prin câteva dintre marile orașe, iar prima oprire o facem la Cluj.

Deși afară este frig și mulți ar renunța încă din start la sport, în Cluj-Napoca oamenii au la dispoziție un loc unde pot veni pentru a practica sporturi în interior în mod gratuit.

Este vorba despre Baza Sportivă Gheorgheni, un spațiu public, unde oricine poate veni să facă mișcare. Noi ne aflăm în sala de popice unde accesul se face pe bază de rezervare. De asemenea aici puteți juca și tenis de masă.

Trebuie să știți că ce vedeți aici este doar o mică parte din întreaga bază sportivă, pentru că aceasta se întinde pe o suprafață totală de 9,4 hectare. În exterior există mai multe piste de alergare sau ciclism și se pot practica o gramadă de alte sporturi printre care fotbal, tenis, volei și baschet.

Investiția a fost realizată în anul 2016 și a costat undeva la peste 20 de milioane de lei, bani alocați din fondurile publice ale primăriei. De asemenea, este prevăzut ca în viitor să fie construită încă o bază asemnătoare.

De la Craiova, vă vorbim astăzi despre mișcare, dar și echilibru prin dans. Lidija, un instructor din Serbia, a descoperit rețeta perfectă pentru o viață sănătoasă și echilibrată: natură, dans și muzică. Spune că trebuie să ne ascultăm ritmul interior, să eliminăm tiparele și astfel scăpăm de energiile negative. Cursanții săi observă schimbările încă de la prima oră. Nu totul trebuie să fie programat sau calculat. Programul pe care l-a conceput, Esence of flow, este rezultatul a multor ani de studiu. Corpul trebuie lăsat să se exprime singur, trebuie să ascultăm muzica și să ne găsim echilibrul atât interior, cât și exterior. Importantă este și comunicarea, care ne ajută să ne eliberăm de stresul cotidian, iar cea mai bună metodă este dansul, care este terapie, fiecare mișcare, fiecare sentiment influențează corpul nostru, spune Lidija.

De la Iași, vă propunem un sport la înălțime. Escaladăm munții la interior. Mai exact, ne urcăm pe pereți. În Iași, există mai multe locuri unde atât adulții, cât și copiii pot face escaladă și bouldering.

Această sală dispune de 400 de mp de panouri, cu peste 100 de trasee. Gradele de dificultate sunt variabile, iar rutele sunt reconfigurate lunar, astfel încât nu vă veți plictisi.

De fapt, escalada este un sport extrem de variat, așa încât vă veți menține în formă și veți alunga monotonia. O oră de escaladă poate arde câteva sute de calorii, spun specialiștii. În plus, dezvoltă masa musculară, mobilitatea și mărește puterea de concentrare. Studiile arată că orele petrecute pe panou îmbunătățesc echilibrul, memoria, răbdarea și creativitatea. De asemenea, lupta cu gravitația reduce stresul.

Forța terapeutică a acestui sport a fost testată și pusă în practică de o asociație din Iași, prin organizarea unor cursuri adresate persoanelor cu deficiențe senzoriale. Iar rezultatele au fost uimitoare. Copiii au învățat să se adapteze la diferite situații, să ia decizii într-un termen scurt, să aibă mai mult curaj și încredere în ei.

Tot în Iași, puteți merge cu ski-urile, fără a mai depinde de capriciile vremii. Veți aluneca perfect fără pic de zăpadă. La simulatorul de ski, primul de acest gen din România, vă puteți antrena pentru a cuceri munții. Pista are o bandă rulantă de 7 pe 5 metri. Echipamentele, de la ski-uri, clăpari, până la cască de protecţie, sunt incluse în prețul unei ședințe. Veți avea parte și de un antrenor. Tot aici puteți lua şi lecţii de snowboarding.

Așadar, coborâm pe o bandă ce imită zăpada sau ne urcăm pe pereți și ne imaginăm că am escaldat munții. Totul ține de atitudine.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite