Londonezii privesc relaxaţi realitatea convieţuirii cu coronavirusul
24 Noiembrie 2021, 11:03
(actualizat 24 Noiembrie 2021, 11:09)

Londonezii privesc foarte relaxaţi realitatea convieţuirii cu coronavirusul. Pe stradă nu vezi aproape deloc oameni care poartă masca sanitară. Optimismul celor care trăiesc în Londra este sporit şi de faptul că Regatul Unit a trecut deja cu bine prin valul pandemic pe care îl cunoaşte Europa în această perioadă, lucru explicabil prin nivelul de imunitate pe care ţara l-a construit şi l-a consolidat, arată trimisul special Agerpres.

Compania publică de transport londoneză solicită purtarea măştii în metrou şi autobuze. Totuşi, aceasta nu este o obligaţie juridică, angajaţii neputând amenda călătorii, deşi ei te pot opri să urci într-un mijloc de transport, lucru rar văzut însă în capitala britanică în aceste zile.

Combinaţia de strategie eficientă de vaccinare, în special pentru persoanele în vârstă mai vulnerabile, şi de imunitate naturală la infecţii se traduce prin faptul că există probabilitatea ca proporţia persoanelor vulnerabile la infectarea cu SARS-CoV-2 să fie mult mai mică în Regatul Unit decât în alte state europene.

Regatul Unit a fost mai rapid decât alte ţări din Europa în privinţa administrării dozei booster. Aceasta este, în parte, urmarea unei realităţi temporale: ţara a fost afectată de variantele mai contagioase Alpha şi, ulterior, Delta mai devreme decât alte state, ceea ce a însemnat că a fost în poziţia de a pune capăt lockdownului înaintea altor ţări.

Regatul Unit a fost de la început mai rapid decât alte ţări în ceea ce priveşte vaccinarea şi acum are o proporţie mai mare de persoane eligibile pentru booster.

Însă nu doar nivelul de imunitate explică de ce Regatul Unit, în special Anglia, a înregistrat rate stabile ale infectării cu SARS-CoV-2 - utilizarea frecventă şi extinsă a testelor rapide, care sunt mai accesibile decât în numeroase alte ţări, pare să contribuie suficient la ţinerea sub control a răspândirii coronavirusului.

Sursa Agerpres