Lovituri date de polițiștii români pe piața drogurilor. Capturile sunt impresionante
03 Ianuarie 2023, 21:08 (actualizat 03 Ianuarie 2023, 22:30)
(actualizat 03 Ianuarie 2023, 22:30) | Știrile TVR

Peste o tonă de droguri au fost capturate anul trecut de către polițiștii români, atât stupefiante de mare risc cât și cele risc. Tot în 2022 au fost depistate și două laboratoare de producere a cocainei și a ecstasy-ului, fiind vorba de o variantă cu un efect extrem de puternic și cu mult mai periculos decât alte droguri sintetice. Capturile de canabis sunt semnificative țara noastră fiind un spațiu în care se cresc plantele din care se fabrică ulterior stupefiantul interzis de lege.

În luna octombrie a anului trecut polițiștii antidrog au găsit o hală utilată cu cele necesare pentru producerea de canabis. Tot acolo au depistat și 50 de kg de canabis pregătit pentru vânzare. Dacă acesta ar fi ajuns pe piață neagră câștigul ar fi fost de 250.000 de euro.

La percheziții au fost găsite și zeci de mii de euro, bani proveniți cel mai probabil din vânzări de cannabis. Suspecții au fost arestați și acesta e doar unul dintre numeroasele cazuri în care oamenii legii au prins traficanți care în același timp erau și producători de canabis.

OCTAVIAN DAN, purtător de cuvânt, Poliția Română: Au fost descoperite peste 90 de culturi de canabis culturile au fost descoperite atât în indoor, în sere sau în locații improvizate, cât și în outdoor, în locuri izolate în care accesul publicului se face mai greu. Vorbim de locuri izolate, de câmpuri, de zone împădurite.

Captura de aproximativ 2 tone ar fi însemnat prin prelucare câteva sute de kilograme de stupefiante care ar fi adus profituri mari traficanților. Pe bani mulți a mizat și un bihorean implicat în grupări de trafic de droguri din Columbia. A încercat să producă în România cocaină. Și a angajat doi laboranți columbieni.

OFIŢER ANTIDROG, Poliţia Română:  Închipuiți-vă că o astfel de resursă e greu de obținut mai ales că aceste persoane sunt destul de vânate în toată lumea infracțională pentru că cunoștințele lor se plătesc foarte bine și îți garantează o soluție sigură pentru extracția drogurilor. Astfel de persoane sunt prezente atât în America de Sud cât și în Europa și sunt destul de protejate. E destul de complicat să accesezi astfel de resurse și probabil că el s-a bazat pe notorietatea și pe încrederea pe care a obținut-o anterior în cadrul grupărilor infracționale.

Atât bihoreanul cât și chimiștii sunt acum trimiși în judecată și îi așteaptă pedepse grele. În luna noiembrie polițiștii antidrog au descoperit un alt laborator. De această dată, un tânăr chimist din Capitală a vrut să producă Blue Punisher, un stupefiant sintetic pe care îl vindea inclusiv la marile concerte din București, spun surse judiciare. La percheziții au fost găsite 12.000 de pastile de ecstasy pregătite pentru vânzare. Bărbatul a fost arestat și așteaptă trimiterea în judecată.

În total, în 2022, au avut loc peste 800 de acțiuni în urma cărora în jur de 1.500 de persoane au fost arestate.