Ludovic Orban: "Mă simt din ce în ce mai străin de deciziile împotriva interesului României, care sunt luate de o conducere care se comportă ca o armată de ocupație". Explicația găsită de Florin Roman
12 Octombrie 2021, 14:37 (actualizat 12 Octombrie 2021, 21:01)
(actualizat 12 Octombrie 2021, 21:01) | Știrile TVR

Ludovic Orban își va depune mâine demisia din funcția de șef al Camerei Deputaților. Fostul președinte al liberalilor evită să spună dacă va părăsi și partidul, însă mărturisește că nu-și mai găsește locul în PNL. A fost o zi de contre între liberali, pe alocuri cu accente comice. După ce Ludovic Orban s-a plâns că este izolat în partid și că se iau decizii fără el, colegul Florin Roman a găsit motivul: fostul șef al PNL nu are WhatsApp, deci nu este la curent cu organizarea ședințelor, și a propus să-i instaleze chiar el aplicația.

Întrebat la Parlament dacă intenționează să demisioneze din PNL şi să-şi formeze un nou partid, Orban a spus: "Mă simt din ce în ce mai străin de deciziile împotriva interesului României care sunt luate de o conducere care se comportă ca o armată de ocupație".

El a acuzat că actuala conducere este ruptă de realitate și că "nu mai ține cont de interesul fundamental al României".

Potrivit lui Orban, românii care au crezut în valorile liberale trebuie să fie reprezentaţi şi a anunţat că este pregătit "să-şi asume răspunderea" atunci când va fi convins că nu mai există nicio şansă de refacere a PNL.

"Începe să-mi fie din ce în ce mai clar că actuala conducere aleasă la Congres a trădat interesele cetăţenilor români care au fost alături de PNL, care au simpatizat cu PNL şi care au votat de-a lungul timpului cu PNL, că actuala conducere nu mai are nicio legătură cu tradiţia PNL, cu istoria PNL, că nu respectă niciun principiu şi nicio valoare şi niciun crez al PNL. Românii care cred în valorile liberale, care au crezut în proiectul liberal, trebuie să fie reprezentaţi şi încep să mă conving din ce în ce mai mult că gaşca aflată la butoane astăzi în PNL acţionează împotriva interesului României şi împotriva interesului celor care au susţinut PNL. Când voi fi convins că nu mai există nicio şansă de a reface PNL, sunt pregătit să-mi asum răspunderea de a asigura o reprezentare cinstită, onestă, corectă, loială către toţi cetăţenii români care cred în ideile şi valorile liberale, care cred într-o guvernare de centru-dreapta, care să aducă României dezvoltarea şi saltul de care are nevoie. Dar când voi lua decizia, voi comunica", a explicat Ludovic Orban.

Întrebat dacă îşi va face grupuri parlamentare separate la Camera Deputaţilor şi la Senat, el a afirmat: "Când va exista o discuţie despre această eventualitate".

Florin Roman, susținător cunoscut al lui Florin Cîțu în lupta pentru șefia PNL, neagă că ar exista o tendință de excludere a fostului șef al partidului din procesul luării deciziilor. El a subliniat că Orban este invitat la toate ședințele.

Florin Roman a mai declarat că funcția de președinte al Camerei Deputaților ar urma să revină tot liberalilor, întrucât există un precedent. În 2017, după ce Valeriu Zgonea și-a înaintat demisia din funcția de președinte al Camerei, Florin Iordache, tot de la PSD, a asigurat interimatul până la alegerea noului președinte.