Ludovic Orban despre proiectul nou adoptat, care prevede că data alegerilor parlamentare va fi stabilită de Legislativ: Analizăm cu constituționaliștii noștri temeiul de atacare la CCR

28 iulie 2020, 11:43

„Nu-mi aduc aminte în 30 de ani ca Parlamentul să stabilească data alegerilor. Sincer vă spun. Adică parlamentarii sunt cei care sunt parlamentari în funcție. Interesul lor e să rămână cât mai mult în funcție. Cum să lași parlamentarii, care au interesul să-și prelungească mandatul cât mai mult să stabilească data alegerilor?”, a subliniat premierul Ludovic Orban la finalul unei conferințe susținute la Ministerul Sănătății.

„Această decizie a Parlamentului este rezultatul deciziei Curții Constituționale, care Curte Constituțională a zis că poate să stabilească data alegerilor și Parlamentul, și Guvernul. Pronunțarea a fost legată de alegerile locale, acuma pe alegerile parlamentare e totuși o situație un pic diferită, pentru că, repet, dacă Parlamentul hotărăște data alegerilor, Parlamentul e format din parlamentari care sunt un mandat, care au interesul să-și prelungească mandatul și care or să prelungească cât mai mult mandatul lor”, a adăugat șeful Executivului.

Ludovic Orban a acuzat că este un evident conflict de interese.

„Analizăm să vedem pentru că trebuie văzută motivația Curții Constituționale după decizia care permite și Parlamentului să stabilească data alegerilor pentru locale, să vedem dacă poate fi aplicată și la parlamentare. Analizăm cu constituționaliștii noștri temeiul de atacare la Curte”, a conchis prim-ministrul.

Data alegerilor parlamentare ar urma să fie stabilită de Parlament și nu de Guvern, ca până acum. Senatul și mai apoi Camera Deputaților au dezbătut și votat ieri, în două ședințe fulger, un proiect de lege pe această temă.

Inițiativa aparține PSD, ALDE și UDMR.

Liberalii s-au abținut și susțin că nu este moral ca senatorii și deputații să încerce să își prelungească mandatele.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite