Ludovic Orban, în Parlament: Nu vom crește taxele și impozite

Ludovic Orban in Parlament
Ludovic Orban in Parlament
9 noiembrie 2020, 16:44

„În construcția bugetară pe care o pregătim nu vom crește taxele și impozitele. Orice creștere de venituri pe care o vom include în construcția bugetară va avea la bază creșterea economică, o mai bună colectare a taxelor și impozitelor pe baza unei eficientizări a activității ANAF, pe baza digitalizării activității de colectare a taxelor și impozitelor și pe baza lovirii evaziunii fiscale, acolo unde ea există”, spune Ludovic Orban.

El mai spune că vor fi asigurați bani pentru creșterea pensiilor și pentru a face față cheltuielilor de personal și cheltuielilor sociale.

Munca noastră este îngreunată de faptul că foarte multe legi adoptate au generat cheltuieli suplimentare fără a fi asigurate resursele financiare

Totodată, Orban reproșează Legislativului adoptarea unor legi fără a exista resursele financiare necesare.

„Vă mărturisesc că munca noastră este îngreunată de faptul că, din păcate, foarte multe legi adoptate au generat cheltuieli suplimentare fără a fi asigurate resursele financiare pentru a putrea susține aceste cheltuieli. Este extrem de greu, mai ales într-un an de criză economică generată de pandemia de coronavirus să se adiopte noi și noi acte care să genereze creșteri de cheltuieli fără să existe niciun fel de bază în veniturile bugetului”, adaugă premierului.

Vor fi asiguraţi banii necesari pentru „a susţine creşterea pensiilor”

El a arătat că în viitorul buget vor fi asiguraţi banii necesari pentru „a susţine creşterea pensiilor”, în baza ordonanţei de urgenţă adoptată de Guvern în acest sens.

„Vom asigura resursele financiare necesare pentru a face faţă cheltuielilor de personal şi cheltuielilor sociale”, a mai spus Orban, dar şi pe cele pentru a menţine trendul de creştere a investiţiilor publice.

„Trebuie să ţineţi cont că va trebui să introducem în Legea bugetului de stat sumele necesare pentru cofinanţarea proiectelor care beneficiază de fonduri europene, care vor creşte şi în 2021, şi în 2022, şi în 2023, pentru că noi am crescut absorbţia fondurilor europene şi, odată ce noi şi noi proiecte cu finanţare europeană intră în execuţie, va trebui să asigurăm resursele financiare pentru a putea cofinanţa aceste proiecte care sunt finanţate din fonduri europene. Pe lângă regula ‘n+3’ în care se vor derula proiectele care au fost începute în exerciţiu 2014-2020, va trebui să asigurăm cofinanţare pentru toate proiectele de investiţii pe care le vom realiza din Planul Naţional de Rezilienţă şi Recuperare, de asemenea, pentru toate proiectele de investiţii care vor începe, având la bază finanţarea din bugetul UE 2021-2027 „, a spus Orban.

Construcţia dezvoltării economice trebuie să aibă la bază resursele de care dispunem

Premierul a subliniat că dezvoltarea României trebuie să aibă la bază alte politici economice decât politicile care au fost folosite până la instalarea guvernului pe care îl conduce.

Creşterea artificială a unor categorii de venituri fără niciun fel de suport în realitate, creşterea cheltuielilor publice fără a asigura veniturile necesare, accentuarea dezechilibrelor macroeconomice, care au caracterizat politicile economice ale guvernării PSD, au afectat extrem de grav economia românească. Toată construcţia dezvoltării economice trebuie să aibă la bază resursele de care dispunem, resursele pe care le putem atrage şi, mai ales, câteva principii extrem de importante, cum ar fi principiul echilibrului cheltuielilor publice, principiul echilibrului între tipurile de cheltuieli publice, în care va trebui pus un accent şi mai mare în continuare pe investiţiile publice, care sunt cele care pot să asigure motorul de dezvoltare economică alături de investiţiile private”, a afirmat Orban.

Guvernul are capacitatea de a pune pe masa Parlamentului   „un buget realist”

Premie rul a transmis majorităţii PSD din Cameră să nu aibă nicio emoţie, întrucât Guvernul are capacitatea de a pune pe masa Parlamentului „un buget realist, un buget care să aibă la bază fundamente economice reale, care să se bazeze pe indicatori economici reali” şi care „să aibă capacitatea să genereze ceea ce îşi doreşte fiecare român: creştere economică, dezvoltare, creşterea veniturilor pentru fiecare cetăţean”.

”Pe primele 10 ale anului, veniturile bugetului au crescut faţă de veniturile bugetului pe primele 10 luni ale anului 2019”

Premierul Ludovic Orban a declarat că veniturile la buget pe primele 10 luni ale anului au crescut faţă de aceeaşi perioadă din 2019, în plină criză economică provocată de pandemie.

„În lunile lunile august, septembrie şi octombrie, veniturile bugetului de stat au depăşit veniturile pe luna august, septembrie şi octombrie ale anului 2019, iar pe primele 10 ale anului veniturile bugetului au crescut faţă de veniturile bugetului pe primele 10 luni ale anului 2019, în plină criză economică provocată de pandemie. În ceea ce priveşte creşterea economică, sigur că nu avem datele la 9 luni, dar pot să vă spun că datele la 6 luni pe primul semestru arată unde este România, că tot vorbea preşedintele Camerei Deputaţilor de locul în privinţa creşterii economice. Scăderea economică pe semestrul I în România a fost de 3,9%, faţă de 12% scăderea economică la nivel european”, a declarat Ludovic Orban, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, la „Ora prim-ministrului”.

Camera Deputaţilor: Ludovic Orban participă la Ora prim-ministrului, pe tema bugetului pentru 2021. TVR va transmite în direct ședința

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite