Lukașenko se lansează din nou în scenarii militare. Cum s-a referit la România. Reacție fermă a Ministerului Afacerilor Externe de la București
18 Septembrie 2022, 16:46 (actualizat 18 Septembrie 2022, 19:20)
(actualizat 18 Septembrie 2022, 19:20) | Știrile TVR

Acuzaţii grave ale preşedintelui Republicii Belarus, care vizează şi România. Aleksandr Lukaşenko, liderul de la Minsk şi aliatul lui Vladimir Putin, a declarat la un forum că Statele Unite împing Europa către o confruntare militară cu Rusia pentru a distruge Ucraina şi Belarusul. El susţine că următoarele ţări care vor fi distruse sunt Republica Moldova şi România. Ministerul român de Externe a reacționat imediat şi l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Republicii Belarus în România pentru a da explicaţii.

Liderul din Belarus, unul dintre susținătorii invaziei rusești în Ucraina, a afirmat că Statele Unite ar căuta o confruntare cu Rusia și că țările europene aliate Americii sunt împinse într-o astfel de direcție.

Aleksandr Lukașenko susține că Ucraina va fi rasă de pe fața pământului, urmată de Republica Moldova și România, iar obiectivul planului american este să slăbească Rusia.

"America este singura ţară care beneficiază de ceea ce se întâmplă aici: puneţi Europa la locul ei şi eliminaţi concurenţii. Azi Ucraina - mâine va fi Moldova sau Ţările Baltice, Polonia sau România", a declarat Lukașenko.

VEZI și Lukașenko crapă lemne pentru Europa. "O să-i ajutăm pe frații noștri. Poate că or să ne ajute și ei pe noi într-o zi"

Ministerul român al Afacerilor Externe a respins afirmațiile liderului de la Minsk și a subliniat că acesta de fapt alimentează retorica bazată pe apel la forță și amenințarea cu forța în relațiile internaționale.

În urma declarațiilor președintelui Aleksandr Lukaşenko, ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a dispus convocarea la sediul MAE a însărcinatului cu afaceri al Belarus în România.

Comunicatul integral al Ministerului Afacerilor Externe

"Ca urmare a declarațiilor făcute de liderul belarus Aleksandr Lukașenko la un eveniment public în cursul zilei de sâmbătă, 17 septembrie, ocazie cu care acesta a menționat, printre altele, că Statele Unite împing Europa într-o confruntare militară cu Rusia pe teritoriul Ucrainei și că și alte state, inclusiv România, ar urma să fie direct implicate, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a dispus convocarea la sediul MAE a însărcinatului cu afaceri a.i. al Belarus în România pentru a i se comunica următoarele elemente de poziție:

Astfel, partea română respinge ferm astfel de afirmații inadmisibile, care alimentează retorica bazată pe apel la forță și amenințarea cu forța în relațiile internaționale. De asemenea, nu poate fi ignorat rolul și responsabilitatea internațională ale Belarusului în calitate de complice al Rusiei în susținerea războiului de agresiune împotriva Ucrainei.

Totodată, MAE reamintește că România este stat membru al NATO și beneficiază, în cel mai înalt grad, de toate garanțiile de securitate care decurg din acest statut în conformitate cu clauza de apărare colectivă din art. 5 al Tratatului Atlanticului de Nord, NATO fiind cea mai puternică alianță politico-militară din istorie".