LUMEA AZI | Gestul de disperare al lui Erdogan

6 martie 2020, 17:34

De o săptămână, zeci de mii de oameni încearcă să ajungă măcar într-una dintre taberele de refugiați din Grecia. Nu vor să rămână acolo. Visează să ajungă în Germania, cei mai mulți.

Pe mare, cu autobuzul, pe jos, hăituiți ca niște animale, migranții pleacă fără să se mai uite în urmă. Majoritatea sunt sirieni.

Știu că în țara lor nu mai au nici un viitor, cel puțin nu foarte curând. Femei speriate, copii care nu înțeleg de ce trebuie să îndure foamea și frigul sunt față în față cu grănicerii înarmați.

Guvernul grec spune că numai în acest week -end a reușit să oprească cel puțin 24 de mii de oameni să treacă granița.

Austria a luat măsuri ca să se asigure că episodul de acum 5 ani nu se va mai repeta și îl acuză pe președintele Erdogan că îi folosește pe acești nefericiți drept pioni.

În timp ce Europa strânge rândurile căutând să înțeleagă, de parcă nu ar fi înțeles, de ce Ankara a hotărât să încalce articolul privind regimul migranților convenit în 2016, ministrul turc de Externe explică fără nici un menajament.

Din decembrie, aproximativ un milion de sirieni au ajuns la granița cu Turcia pe fondul luptelor dure care se dau în provincia Idlib între rebelii susținuți de turci și forțele guvernamentale siriene susținute de ruși.

În taberele de refugiați din Turcia sunt aproape 4 milioane de refugiați, majoritatea sirieni.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite