LUMEA AZI | Viaţa ucrainenilor pe linia frontului "Am o întrebare pentru Putin. Cine ești tu să ne spui încotro să o luăm sau ce să facem și cu cine?"
15 Ianuarie 2022, 13:19 | Știrile TVR

Nu este uşor să trăieşti cu frica unui război care poate izbucni oricând. Sunt puţini ucraineni care au mai rămas în oraşele de pe linia frontului şi o duc greu. La fel de greu o duc şi soldaţii care stau zi şi noapte în tranşee.

Soldaţii ucraineni o numesc zona 0. E o zonă industrială din suburbia localităţii Avidivka din estul Ucrainei.

Dar din uzina de cocs nu a mai rămas mare lucru în urma celor 7 ani de război.

Micka Novitsky, locotenent armata ucraineană: Lunetiștii inamici ne urmăresc. Sunt acolo.

Suntem pe linia de front care desparte armata ucraineană de separatiştii pro-ruşi. Trecerea dintr-o poziţie ucraineană într-alta se face numai prin tranşeele ranforsate cu lemn şi cărămizi.

Misiunea acestor soldaţi ucraineni este de a împiedica inamicul să se apropie. Zona este supravegheată în permanenţă. Soldaţii ucraineni folosesc periscoape pentru a urmări mişcările separatiştilor pro-ruşi. Distanţa până la inamic este foarte mică, mai puţin de o sută de metri.

Micka Novitsky: Pozițiile sunt bine ascunse și se mai mișcă un pic. Linia frontului, însă, nu se mișcă!

Situaţia se tensionează frecvent. Acum două săptămâni un soldat ucrainean a murit aici chiar dacă potrivit acordurilor de la Minsk nu ar trebui să se tragă pe timp de noapte.

Vladimir Putin cere ca Ucraina să nu se mai apropie de SUA şi să nu adere la NATO ceea ce pentru aceşti soldaţi ucraineni este intolerabil.

Soldat: Suntem siguri că partenerii noștri occidentali ne vor sprijini. Orice s-ar întâmpla, Ucraina se îndreaptă spre NATO și va adera la NATO.

Soldat: Am o întrebare pentru Putin. Cine ești tu să ne spui încotro să o luăm sau ce să facem și cu cine?

Sunt 7 ani de când situația nu s-a schimbat și asta, evident, cu niște costuri mari pentru armata ucraineană, dar în egală măsură și pentru zecile de mii de civili care trăiesc aproape de linia de front sub amenințarea permanentă a unui conflict deschis.

Avdivka este localitatea în care se află cea mai mare uzină de cocs din Europa. Acest oraş ucrainean este lipit de linia de front. Înainte de război, aici locuiau 35 de mii de oameni. Astăzi au mai rămas aproape 15 mii. Unele cartiere, cele mai apropiata de linia de front, sunt ca şi pustii. Ludmila Kovton e unul dintre cei care a rămas.

Casa acestei femei de 62 de ani a fost bombardată. De atunci, a decis să trăiască în pivniţă. Soţul ei a murit înainte de război, iar fiica ei trăieşte în Rusia. Nu vrea să creadă că o invazie rusă este iminentă.

Ludmila Kovton, localnică: Nu cred că va fi un război deschis cu Rusia. Cu ce am greșit noi ucrainenii ca să ne atace?

La căderea serii, locuitorii din Avdivka se strâng la biserică. Se roagă pentru o pace care acum pare foarte îndepărtată.