LUMEA AZI Apariția unei sportive uigure cu flacăra olimpică, la Beijing, a readus China în dezbaterile internaționale privind încălcarea drepturilor minorităților

12 februarie 2022, 09:19

O tânără atletă din provincia Xinjiang din nord vestul Chinei, locul unde trăiește minoritatea uigură, a fost în centrul atenției în ziua deschiderii Jocurilor Olimpice. Nimeni nu a acordat importanță performanțelor acestei sportive, ci faptului că provine din rândurile unei minorități ostracizate de regimul chinez.

Propaganda de la Beijing nu ratează nici un moment pentru a desființa acuzațiile care i se aduc regimului comunist privind atrocitățile comise asupra uigurilor.

Guvernul chinez organizează cu regularitate vizite în regiune, ca să demonstreze că acuzațiile Occidentului sunt nefondate.

Ștefan Blommaert, jurnalist: Ce vedem aici este probabil un model de instituție, o versiune cosmetizată a taberelor ridicate în Xinjian. Nicio urmă de oameni în uniforma închisorii sau aceste
măsuri de securitate în jurul taberei.

Sayragul a trăit câțiva ani în asemenea tabere, pe care le compară cu cele naziste. A reușit să fugă din China și a ajuns în Suedia, unde a primit azil politic. Vrea să uite chinurile torturii prin care a trecut, dar nu poate.

Sayragul Sauytbay, refugiată: Nu mă gândeam decât dacă voi supraviețui până a doua zi.

În decembrie anul trecut, un tribunal independent, fondat de judecătorul britanic Geoffrey Nice, specialist în drepturile omului, magistratul care a condus acuzarea lui Slobodan Miloșevici, a găsit guvernul chinez vinovat de genocide și crime împortiva umanității, în dosarul uigur. Concluzia raportului bazat pe mărturii și probe indirecte este că tot acest aparat de represiune nu ar fi existat dacă planul de exterminare a populației uigure nu ar fi fost aprobat la cel mai înalt nivel al statului.

Uigurii din toată lumea au protestat înainte de începerea Jocurilor Olimpice, dar și în timpul acestora.

Protestatar uigur din Turcia: Mă întreb dacă lumea știe ce face China? Dacă mai există drepturile omului în lume, atunci Olimpiada nu ar fi trebuit să aibă loc în China.

ZHAO WEIDONG, Comitetul Olimpic chinez:  Așa numita problemă a drepturilor omului din China este o minciună a celor care au niște motive clare. Guvernul chinez a răspuns deja acestor acuzații în mai multe rânduri.

Xinjiang este situată în nord vestul Chinei și este una dintre cele mai mari provincii chineze din regiune. Ca și Tibetul, are autonomie, adică, teoretic, are trebui să se bucure de o anumită autonomie de guvernare. În realitate, ambele regiuni sunt supuse represiunilor constante ale guvernului de la Beijing.

Prigoana populației uigure, majoritar musulmană, de origine turcică, s-a accentuat după violențele de acum 8 ani, când Beijingul a profitat și a instalat un amplu sistem de supraveghere și centre de detenție în regiune. Scopul autorităților este asimilarea uigurilor în societatea chineză.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă