LUMEA AZI Aviația turcă a blocat, în aer, timp de 20 de minute, avionul în care se afla ministrul grec de Externe

17 octombrie 2020, 16:56

Ministrul grec de Externe se întorcea din Irak. Aeronava guvernului elen a primit însă cu întârziere permisiunea de a intra în spațiul aerian turc, sub pretextul că avionul a plecat din Irak fără un plan de zbor. Prin urmare, delegația elenă a zburat în cerc timp de 20 de minute înainte să primească aprobarea.

Stelios Petsas, purtătorul de cuvânt al guvernului grec: După cum ştiți, Ministerul de Externe a luat măsurile necesare. Este încă o provocare, dintr-o lungă serie, din partea Turciei. Am primit explicații și sperăm că acest fenomen, eveniment, să nu se mai repete niciodată.

Acțiunea Turciei vine la mai puțin de o zi după ce președintele Recep Erdogan a acuzat Grecia și Cipru că nu își țin promisiunile făcute în timpul negocierilor din cadrul Uniunii Europene și NATO, cu privire la frontierele maritime din estul Mediteranei.

Recep Erdogan, preşedintele Turciei: Regiunea Varoşa, care este o zonă închisă, aparţine turcilor din Nordul Ciprului (n.r. ocupată de Turcia). Asta ar trebui să fie știut.

Zăcământul de gaz din estul Mediteranei a încrucișat baionetele celor două state membre NATO. După luni de tensiuni care astă vară riscau să degenereze, Alianța Nord-Atlantică a reușit să aducă cele două țări la masă negocierilor și lucrurile păreau că s-au calmat.

Numai că, între timp, a reizbucnit conflictul din Nagorno Karabakh și Turcia a redevenit vocală, arătându-și ostilitatea fața de aliați, iar săptămâna aceasta a trimis din nou în estul Mediteranei vasul de cercetare Oruc Reis, dotat cu echipamente destinate explorării zăcământului de hidrocarburi.

Prin urmare, negocierile au eșuat, aflându-ne acum exact în aceeași situație care a generat tensiunile fără precedent între cele două state NATO.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Trei vești proaste despre vacanțele de anul acesta