LUMEA AZI Consiliul European de toamnă de la Bruxelles s-a desfășurat sub amenințarea coronavirusului

17 octombrie 2020, 16:48

Între atâtea reuniuni extraordinare, în format virtual sau în carne și oase, Consiliul European de toamnă era pe agendă dinaintea pandemiei. Un Consiliu obișnuit, însă cu subiecte grele și răsturnări de situație, precum brusca dispariție din peisaj a președintei Comisiei, Ursula von der Leyen.

Charles Michel, preşedintele Consiliului European: Aș dori să scuz absența președintei Comisiei Europene. Așa cum ați aflat, la începutul reuniunii, a fost informată că un contact apropiat a fost testat pozitiv. Doamna preşedinte s-a testat și rezultatul e negativ, totuși a decis să se autoizoleze, pentru a respecta reglementările naționale.

La scurtă vreme de la anunț, premierul finlandez, Sanna Marin, a părăsit și ea lucrările summitului, de teama că s-ar putea infecta, în ciuda măsurilor sanitare drastice luate de Consiliu.

Subiectele grele de discuție au rămas în mare parte nerezolvate. Negociatorul șef al Comisiei pentru Brexit, Michel Barnier, a venit în fața liderilor europeni doar să le transmită că discuțiile cu britanicii pentru finalizarea perioadei de tranziție sunt practic blocate, spre nemulțumirea premierului britanic, care rămâne inflexibil în chestiuni precum pescuitul sau concurența.

Președintele francez, Emmanuel Macron, a dat la sfârșitul summitului semnalul că finalizarea fără acord este mai mult decât probabilă.

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: Ne pregătim pentru un acord, dar nu cu orice preț. L-am mandatat pe negociatorul nostru să continue negocierile din următoarele două săptămâni în acest spirit.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite