LUMEA AZI. Criză politică în Georgia și în Armenia

27 februarie 2021, 16:50

La Tbilisi, capitala Georgiei, poliția a intervenit în forță și a arestat câteva zeci de manifestanți ai opoziției, la numai o zi după demisia premierului Giorgi Gakharia.

Gakharia, care conducea guvernul din 2019, a vrut să-și manifeste astfel dezacordul cu propria echipă și să protesteze față de intenția de a-l aresta pe liderul opoziției, Nika Melia. Acesta a fost acuzat și condamnat în justiție pentru că ar fi incitat la violență în iunie 2019, când au avut loc proteste în stradă.

Georgia traversează de câțiva ani o gravă criză politică, o criză care pare fără sfârșit.Cauzele se regăsesc în perioada tulbure care a urmat războiului din 2008 și în raportarea la Rusia, un actor extrem de important în fosta republică sovietică.

Și tot acum a apărut o altă criză în regiune. În Armenia, prim-ministrul Nikol Pashinyan i-a demis pe șeful statului major al armatei și pe adjunctul acestuia după ce aceștia, alături de alți ofițeri de rang înalt, i-au cerut demisia.

Pashinyan le-a cerut simpatizanților să iasă în stradă pentru a a împiedica o lovitură de stat militară. El se confruntă, din noiembrie, cu dure critici din partea militarilor, care îl acuză că a gestionat prost conflictul cu Azerbaidjanul privind Nagorno Karabah.

Opoziția l-a acuzat pe premier că nu a gestionat bine criza iar implicarea armatei a dus la o adevărată explozie geopolitică. Nu este clar dacă armata, care depinde foarte mult de Rusia, chiar a avut intenția să-l debarce pe Pashinyan cu forţa sau dacă s-a limitat la o declaraţie publică.

Un lucru este cert: regiunea din sudul Caucazului clocoteşte! Nu se pune problema dacă Rusia este implicată, ci cât de mult!

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite