LUMEA AZI Etiopia, în pragul războiului civil. Forțele guvernamentale au declanșat o ofensivă împotriva separatiștilor din nord

21 noiembrie 2020, 19:53

Raheel Naqousi a fugit după ce regiunea Tigray a fost atacată. Abia a aflat că mama ei a fost ucisă și nu știe nimic despre copiii ei.

Cum a ajuns o țară condusă de un laureat al Premiului Nobel pentru Pace într-o stare iminentă de război civil?

La începutul săptămânii, premierul Abiy Ahmed a anunțat o operațiune militară finală împotriva guvernului regiunii Tigray din nordul țării.

Totul a început în toamnă, după ce Frontul de Eliberare a Poporului Tigray a organizat alegeri regionale neautorizate de guvernul federal de la Addis Abeba.

Tigrayenii susțin însă că alegerile generale din țară au fost amânate de câteva ori, pe fondul pandemiei, fără a fi stabilită o dată fermă pentru organizarea scrutinului.

Din punctul lor de vedere, singurul guvern legitim în nordul țării este cel votat de alegători. Miza luptei politice este Constituția țării. Etiopia are un sistem federal, care le permite grupurilor etnice majoritare să își administreze propriile regiuni. Constituția a fost adoptată în 1994, la scurt timp după ce Frontul Revoluționar Democrat al Poporului a preluat puterea, însă premierul Abiy, la putere de 2 ani, dorește acum să renunțe la această lege fundamentală a țării.

Abiy a încheiat un tratat de pace cu Eritreea, pentru care i-a fost acordat Premiul Nobel pentru Pace anul trecut și a devenit un apropiat al președintelui acestei țări, chiar dacă acesta a declarat de mai multe ori că dorește dezmembrarea Etiopiei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite