LUMEA AZI Frica de război alimentează frica economică. Piețele de capital au început să simtă serios noua etapă a conflictului dintre Rusia și Ucraina. Pierderi pentru Gazprom

29 ianuarie 2022, 11:46

Piețele de capital au început să includă în tranzacții și riscurile unui nou conflict deschis între Ucraina și Rusia.

O analiză a casei de brokeraj XTB România arată că principalul indice bursier rusesc a scăzut cu 30%, în ciuda scumpirii mărfurilor care susțin în mod tradițional acțiunile rusești.

Instituțiile financiare vizate de eventualele sancțiuni ale Occidentalilor se depreciază cel mai tare.

Și Gazprom, care a profitat de pe urma fluctuațiilor de pe piața gazelor naturale înregistrează pierderi. La începutul săptămânii, bursa europeana a încheiat tranzacțiile în scădere puternica pe fondul tensiunii de la granita Ucrainei.

Robert Halver, analist financiar: „Astăzi am trăit reacţia pieţelor. Pieţele de capital, bursa din Germania încearcă să construiască o fundaţie. Nu va fi uşor încă. Avem nevoie de claritate pe trei fronturi: frica de război, frica de dobânzi şi, desigur, frica economică.”

Statele Unite sunt implicate în discuţii cu ţări şi companii importante producătoare de energie din întreaga lume, cu privire la o posibilă reorientare a livrărilor către Europa dacă Rusia invadează Ucraina.

Administrația americană are mai multe planuri de urgență pentru a asigura aprovizionarea stabilă pe continent în cazul în care livrările de gaz rusesc ar fi oprite din cauza unui conflict deschis.

Surse din Departamentul de Stat spun că volumele suplimentare de gaz care provin din alte țări au fost deja identificate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite