LUMEA AZI Kosovo își face armată. Militarii vor fi echipați cu armament ușor și vor fi antrenați de NATO

26 octombrie 2018, 17:50

Teritoriul din Balcani se bazează, deocamdată, pe forțele din Kosovo, KFOR, aflate sub comanda NATO.

Într-o primă fază, armata înființată prin cele 3 proiecte de lege aprobate de deputații kosovari va avea 2.500 de militari, va fi echipată cu armament ușor și va fi antrenată de NATO.

Proiectul prevede un efectiv de 5.000 de militari și 3.000 de rezerviști.

Va fi o structură multietnică, profesionistă, care, spune premierul, va apăra integritatea teritorială și interesele kosovarilor.

Ramush Haradinaj, premierul kosovar: „Tranziţia KSF este în beneficiul tuturor cetăţenilor şi comunităţilor din Kosovo, dar şi a regiunii şi a partenerilor strategici. Este cea mai importantă zi pentru consolidarea Kosovo şi a căii sale spre NATO„.

Deputații sârbi, susținuți de Belgrad, care nu recunoaște independența Kosovo, au blocat o astfel de măsură în trecut, spunând că înființarea unei armate naționale necesită o schimbare a Constituției.

Rustem Berisha, șeful armatei: „Toate schimbările vor fi făcute în funcţie de nevoile de securitate revăzute în planul de tranziţie. Am prevăzut o transformare graduală a KSF într-o organizaţie care să asigure suveranitatea şi intergritatea teritorială a Kosovo„.

Kosovo și-a declarat independența față de Belgrad acum 10 ani, la aproape un deceniu după ce NATO bombardase forțele sârbe pentru a opri uciderea și expulzarea etnicilor albanezi din regiune, în timpul războiului din anii 1998-1999.

Regiunea, cu o populație de aproape 2 milioane de locuitori, este încă păzită de militari NATO.

Independența Kosovo este recunoscută de peste 110 țări, inclusiv de 23 din cele 28 de state membre ale UE.

România, Spania, Grecia, Slovacia și Ciprul nu recunosc declarația unilaterală de independență a provinciei Kosovo.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite