LUMEA AZI Ungaria și Polonia, nucile tari ale Europei. Au blocat prin veto adoptarea pachetului de reconstrucție economică post-COVID. O soluție în contradicție cu valorile europene

21 noiembrie 2020, 17:26

Mărul discordiei îl constituie poziția Parlamentului European, care nu mai vrea să tolereze excesele pe care regimurile iliberale de la Budapesta și Varșovia le perpetuează de ani de zile, fără a se teme de activarea Articolului 7 din tratatul Uniunii, care le-ar suspenda dreptul de vot în Consiliu.

Aleșii europeni s-au gândit că o sancțiune financiară i-ar afecta mai mult pe Viktor Orban și Mateusz Morawiecki, astfel că au propus ca fondurile din politicile comunitare și din pachetul de redresare economică post-COVID, de 750 de miliarde de euro, să nu fie acordate decât dacă țările membre respectă statul de drept.

Insistența cu care Parlamentul European condiționează votul bugetului și al planului de redresare economică post-COVID de statul de drept nu a făcut decât să îi înfurie pe liderii de Budapesta și Varșovia.

Mai mult, ei și-au găsit un aliat în persoana premierului sloven, care i-a trimis o scrisoare președintelui Consiliului European, Charles Michel, în care afirmă că statul de drept nu este decât un concept prin care Bruxelles-ul vrea să disciplineze statele considerate deviante.

Veto-ul exercitat de Ungaria și Polonia pune în dificultate președinția germană a Consiliului Uniunii, care riscă să fie discreditată de un eventual eșec.

În acest moment, singura soluție în cazul în care Ungaria și Polonia nu cedează este așa-numita „cooperare consolidată”, cu alte cuvinte adoptarea pachetului financiar fără Ungaria și Polonia, care ar urma să rămână pe dinafară. Însă o astfel de mișcare nu ar fi decât o acțiune în oglindă a blocajului exercitat de Budapesta și Varșovia, în contradicție cu valorile europene, cum ar fi solidaritatea sau unitatea.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite