Protest la INDEX, cel mai mare și citit portal de știri din Ungaria. Zeci de ziariști unguri au demisionat
01 August 2020, 16:39
(actualizat 02 August 2020, 00:37)

Zeci de ziariști de la cel mai mare și citit portal de știri din Ungaria, INDEX, au demisionat. Gestul lor a fost o acțiune de protest față de concedierea redactorului șef. Vorbim de una dintre puținele voci libere din peisajul media ungar.

În jur de 60 de ziariști din 90 au anunțat că pleacă deoarece prin conedierea lui Szabolc Dull li se pune în pericol independența profesională și viitorul. Ei au cerut reangajarea redactorului șef dar au fost refuzați. Portalul de știri INDEX este de multă vreme o țintă preferată a premierului Viktor Orban. Șeful guvernului de la Budapesta a spus mereu că INDEX este o fabrică de știri false. Protestatarii i-au comunicat președintelui publicației electronice, Laszlo Bodolai, nemulțumirile lor.

La decizia de a demisiona în bloc a contribuit și achiziționarea compartimentului de publicitate al publicației electronice de către aliați, ai premierului Orban.

Luna trecută, INDEX, care publica un barometru al independenței sale, l-a modificat de la "independent" la " în pericol".  Acesta a fost și motivul principal pentru care a fost concediat redactorul șef. La începutul lunii, vicepreședintele Comisiei Europene pentru Valori și Transparență și-a exprimat susținerea pentru INDEX. Mulți afirmă că libertatea presei s-a deteriorat în Ungaria după revenirea la putere a lui Viktor Orban, iar guvernul își exercită controlul asupra a sute de mass media printr-o fundație care gestionează importante fonduri.