Luna Iunie, tradiţii şi obiceiuri. Este a şasea lună a anului în calendarul gregorian şi iulian, iar în epoca romană era luna populaţiei tinere

Luna iunie
Luna iunie
1 iunie 2020, 09:48

Denumirea derivă din latinescul „junius”, dar se presupune că s-ar putea trage din „juniores”, care înseamnă „tineret”, această lună fiind menită să sărbătorească populaţia tânără, în epoca romană. Poetul Ovidiu a dat şi explicaţia: zeiţa Iuno (Iunona sau Junona) a revendicat această lună. Iuno era soţia lui Jupiter, iar romanii o considerau zeiţa protectoare a femeilor. Denumirile şi simbolurile lunilor s-au schimbat în timp, unele chiar la cererea Bisericii.

Iunie este a şasea lună a anului în calendarul gregorian şi iulian, are 30 de zile, cu ziua de 15 ore şi noaptea de 9 ore.

Fazele Lunii
Soarele – la începutul lunii răsare la ora 5 h 34 m şi apune la ora 20 h 53 m, iar la sfârşitul lunii răsare la ora 5 h 35 m şi apune la ora 21 h 04 m.

Luna iunie este marcată de producerea a două eclipse. Prima este o eclipsă de Lună prin penumbră şi se produce la 5 iunie. Ea este vizibilă din ţara noastră, din alte ţări de pe continentul european, din Africa, din Asia şi din Australia.

A doua eclipsă a lunii iunie este de Soare şi este văzută în România ca o eclipsă parţială. Eclipsa inelară de Soare de pe 21 iunie, este vizibilă din sud-estul Europei, din Asia, din nordul Australiei, din Africa, din Pacific şi din Oceanul Indian.

La 21 iunie 00 h 44 m are loc Solstiţiul de vară, când din punct de vedere astronomic începe anotimpul vara. Este ziua în care ne bucurăm cel mai mult timp de Soare pe parcursul unei zile. După momentul solstiţiului de vară, durata zilei iluminate de Soare începe să scadă, iar cea a nopţii să crească, timp de şase luni, până la 21 decembrie, momentul solstiţiului de iarnă. În emisfera sudică a Pământului, fenomenul se derulează în sens invers.

Pe 22 iunie începe zodia Racului şi se încheie pe 22 iulie.

Luna – reprezintă perioada de timp cât durează o rotaţie a astrului în jurul Pământului: 29 de zile, 12 ore, 44 minute şi 3 secunde, aproximativ 29 zile şi jumătate. În această mişcare, se disting patru faze: lună nouă, primul pătrar, lună plină, ultimul pătrar.

Fazele Lunii: 5 iunie – Lună Plină la 22 h 18 m (Luna începe să descrească); 13 iunie – Luna la Ultimul Pătrar la 09 h 30 m; 21 iunie – Lună Nouă la 9 h 42 m (Luna începe să crească); 28 iunie – Luna la Primul Pătrar la 11 h 18 m, potrivit www.astro-urseanu.ro.

Tradiţii şi obiceiuri populare


Potrivit prezicerilor populare, dacă fulgeră şi tună, vara va fi ploioasă şi recoltele de grâu vor fi bogate, iar dacă plouă mult se strică via şi strugurii. Dacă sunt omizi, va fi recoltă bună la grâu şi la struguri.

În războiul dintre forţele naturii, omul, pentru a le îmbuna, le-a preamărit, dedicându-le sărbători şi obiceiuri (Timoftei, Vartolomeu, Onofrei, Elisei, Sânpetru), potrivit etnologului Ion Ghinoiu, în volumul ”Zile şi mituri. Calendarul ţăranului român” (2000).

 

 

 

sursa

agerpres.ro

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite