„M-am gândit chiar să-mi rup brațul pentru a obține o scutire medicală”. Panică în rândul rușilor după anunțarea mobilizării parțiale

Foto: Unsplash/ Vitali Adutskevich
Foto: Unsplash/ Vitali Adutskevich
22 septembrie 2022, 12:58

„Nu vreau să fiu carne de tun”, a declarat pentru The Moscow Times, sub protecția anonimatului, un moscovit în vârstă de 30 de ani.

Cea mai evidentă modalitate prin care bărbații pot evita recrutarea este să părăsească țara, iar zborurile directe de miercuri din Rusia către Armenia, Turcia și Azerbaidjan – țări care permit rușilor să intre fără viză – s-au epuizat rapid.

Prețurile zborurilor dus către destinații populare au crescut ulterior de cel puțin opt ori, biletele din capitala Rusiei către Erevan fiind vânzându-se joi cu aproximativ 160.000 de ruble (2.621 de dolari), iar de la Moscova la Dubai la prețul de 170.000 de ruble (2.784 de dolari).

„Fratele meu este speriat. Încercăm urgent să-i cumpărăm un bilet de avion”, a spus o rusoaică, al cărei frate și-a încheiat recent serviciul militar.

„Sperăm doar că va putea trece granița cu Rusia fără probleme”, a declarat pentru The Moscow Times femeia, care a refuzat să-și spună numele.

În timp ce legislația rusă prevede restricții privind circulația în cazul unei mobilizări generale, Kremlinul nu a făcut încă niciun pas pentru a închide granițele Rusiei.

Șeful Comitetului de Apărare al Dumei de Stat din Rusia, Andrei Kartapolov, a declarat miercuri că granițele vor rămâne deschise, în timp ce purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze acest subiect.

„Desigur, am temeri. Îmi doresc foarte mult să evit recrutarea și cu siguranță aș părăsi țara dacă mi-ar permite-o finanțele și dacă aș avea prieteni în străinătate”, a spus Oleg, 29 de ani, care și-a încheiat serviciul militar. „Încerc să-mi dau seama ce să fac.”

În timp ce Putin a spus că Rusia va implementa doar o mobilizare „parțială”, acordând prioritate rezerviștilor cu experiență în Forțele Armate, lipsa de detalii oficiale a stârnit confuzie și teamă cu privire la cine ar putea fi efectiv afectat.

Decretul oficial al Kremlinului pe acest subiect, publicat miercuri, a fost mult mai vag cu privire la cine ar putea fi chemat.

„Situația este în prezent neclară”, a declarat Serghei Krivenko, directorul grupului pentru drepturile omului „Cetățean. Armată. Lege”, care oferă asistență juridică soldaților ruși.

„Judecând după decret, orice cetățean din rezerva militară poate fi ales”, a spus el pentru The Moscow Times.

„Oamenii vor folosi orice oportunitate pentru a evita recrutarea. Unii s-ar putea întoarce la universitate sau și-ar putea găsi un loc de muncă cu jumătate de normă în sectorul apărării”, a subliniat acesta.

„M-am gândit chiar să-mi rup brațul pentru a obține o scutire medicală.”

Alții au spus că este posibil ca mobilizarea să fie aplicată în mod inegal în diferite regiuni, cei din capitala Rusiei fiind mai puțin probabil să fie vizați decât părțile mai sărace ale țării.

„Sper că îi vor cruța din nou pe moscoviți. Sunt sigur că autoritățile nu au nevoie de poze cu polițiști și comisari militari care urmăresc hipsteri în metrou”, a declarat Veaceslav Tikhonov, un jurnalist din Moscova.

„Este groaznic că moscoviții vor evita, cel mai probabil, recrutarea în detrimentul regiunilor, dar nu am nimic altceva la care să sper”, a declarat Tikhonov pentru The Moscow Times.

„De ce să ne trimită acolo? Cred că toate campaniile militare ar trebui să fie realizate de militari profesioniști și cei care semnează voluntar contracte militare”,  a mai declarat jurnalistul. „Ceea ce se întâmplă acum este cel mai mare eșec din istoria Rusiei.”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite